Foto: Shutterstock/dyl0807
Foto: Shutterstock/dyl0807

Neverovatna petlja i nadvožnjak: Ukoliko promašite izlaz, možete da ostanete čitav dan VIDEO

Podeli

Nadvožnjak Huangdžuevan (Huangjuewan) u Čongkingu u Kini smatra se najkompleksnijim nadvožnjakom na svetu i pravo je građevinsko i saobraćajno čudo.

Smatra se jednim od najizazovnijih nadvožnjaka za navigaciju na svetu. Kina se može pohvaliti sa više infrastrukturnih čuda od ostatka sveta nadrealnih auto-puteva koji se nalaze visoko na nebu, a nadvožnjak Huangdžuevan predvodi čopor. Huangdžuevan povezuje tri glavna auto-puta u Čongkingu preko kompleksne petlje sa 20 traka na pomenutih pet nivoa.

Iako na prvi pogled deluje zaista zapetljano i pomalo zastrašujuće, džinovska petlja i dalje izgleda komplikovanije nego što zapravo jeste. Jasno je obeležena, a projektovana je, zajedno sa prilaznim putevima, tako da i ako skrenete pogrešnim izlazom, moći ćete da se vratite u željeni pravac posle ne više od deset minuta.

Zastrašujuća gomila traka napravljena je upravo da bi vam olakšala povratak.

Nadvožnjak Huangdžuevan je trebalo da olakša saobraćaj između aerodroma, grada od osam miliona stanovnika i brzih puteva. Zato se sa njega može kretati u osam pravaca, prema tri brze ceste i drugim regionalnim putevima.

Izgradnja ove petlje počela je u septembru 2009. godine, a Huangžuevan je pušten u saobraćaj 2017. Radovi su trajali više od sedam godina, a planiranje skoro isto toliko.

Najviši nivo puta je visok oko 12 spratova, a ukupna dužina ove raskrsnice je više od 16 i po kilometara. A gužva verovatno obara mnoge rekorde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19940 idi na stranu