Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Karipsko ostrvo od stenovite pustinje pretvoreno u zeleno utočište za životinje

Podeli

Uporni stanovnici Antigve i Barbude su predvodili metamorfozu malo poznatog trećeg ostrva Redonda i sada slave još jedan impresivan podvig. Ostrvo dugo oko 1,6 kilometara proglašeno je zaštićenim područjem, čime mu je osiguran status glavnog mesta za ptice selice. Ovo je i dom za različite vrste životinja.

Rezervat ekosistema Redonda, koji takođe obuhvata i okolne livade morske trave i koralni greben, prostire se na kolosalnih 30.000 hektara. Njegova veličina znači da je zemlja već ispunila svoj cilj "30 x 30", a to je globalni cilj da se zaštiti 30 odsto planete za prirodu do 2030. godine. Danas Redonda puca od biodiverziteta uključujući desetine ugroženih vrsta, globalno važne kolonije morskih ptica i endemskih guštera.

Međutim, ostrvo nije uvek izgledao ovako. Invazivni crni pacovi, koji su lovili gmizavce i jeli ptičija jaja, zajedno sa kozama koje su doneli rani kolonisti, a koje su uništile vegetaciju, učinili su da ostrvo izgleda kao stenovita pustinja.

Međutim, ambiciozni projekat preseljenja koza i iskorenjivanja pacova je pokrenut 2016. godine te je vratio zelenilo, što je omogućilo porast broja autohtonih vrsta. Projekat je vodila lokalna nevladina organizacija Environmental Awareness Group (EAG) u saradnji s vladom i prekomorskim partnerima među kojima je Fauna and Flora International (FFI).

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Izvršna direktorka EAG-a, Arika Hil, tvrdi da je zaštićeni status "ogromna pobeda za Antigvu i Barbudu".

"Ovo je najveće zaštićeno morsko područje na istočnim Karibima. Ova pobeda prikazuje neverovatan posao koji čuvari prirode i ekolozi mogu obaviti kod kuće. Ono što je još značajnije jeste poverenje vlade", izjavila je Arika Hil.

Od početka projekta se na ostrvo vratilo 15 vrsta kopnenih ptica, dok je broj endemskih guštera poput kritično ugroženog kopnenog zmaja porastao.

Lokalni stanovnici koji su nekada nazivali Redondu stenovitom pustinjom sada su njeni najžešći čuvari.

Za mala ostrva u razvoju koja su na granici klimatskih promena, Redonda predstavlja retku svetlu iskru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19914 idi na stranu