Foto: Majonit/Shutterstock
Foto: Majonit/Shutterstock

Spoj modernog i tradicionalnog: Otkrijte čari najzelenijeg evropskog grada FOTO

Podeli

Zahvaljujući izuzetno bogatoj i nadasve dugoj istoriji, ovaj nemački grad može se pohvaliti brojnim znamenitostima.

Pored toga što je uvršten među najbolje destinacije za posetu u Evropi tokom ove godine, Esen je poznat kao jedan od najzelenijih gradova u Nemačkoj.

Poneo je i titulu prestonice kulture, ali i zelene prestonice Evrope tokom prethodnih godina, što sve jasno ukazuje na to da je ovaj grad, koji se nalazi na teritoriji savezne države Severna Rajna - Vestfalija, vredan posete.

Severno od reke Rur, po kojoj je i čitava oblast nazvana, nalazi se Esen. A kako ističe „Vikipedija“, grad je poznat kao domaćin mnogim značajnim nemačkim kompanijama.

Grad je nadaleko bio poznat po razvijenoj industriji, a najpre po fabrikama za proizvodnju čelika i rudniku uglja. Tačnije, rudnik koji je radio u periodu od 1932. do 1986. godine i nalazio se u blizini grada, u to doba je važio za najveći rudnik uglja na svetskom nivou.

Foto: Sina Ettmer Photography/Shutterstock
Foto: Sina Ettmer Photography/Shutterstock

Zahvaljujući izuzetno bogatoj i nadasve dugoj istoriji, ovaj nemački grad može se pohvaliti brojnim znamenitostima.

Treba svakako imati na umu i to da je Esen grad čija je istorija duža od istorije nemačke prestonice, ali i drugih gradova, poput Minhena i Drzdena, budući da je Esenska opatija stara oko 1.160 godina, ističe „Visitessen“.

Naime, poznato je da je opatiju namenjenu ćerkama pripadnika plemstva čitave regije Saksonije, osnovao još 850. godine biskup Altfrid, čemu svedoči bogato nasleđe pohranjeno u riznici gradske katedrale. Među brojnim značajnim predmetima, koji se u toj riznici nalaze, posebno se izdvaja Zlatna Madona.

Foto: John-Fs-Pic/Shutterstock
Foto: John-Fs-Pic/Shutterstock

Jedna od najpoznatijih galerija u zemlji nalazi se upravo u ovom nemačkom gradu. Muzej Folkvang važi za izuzetno značajnu umetničku galeriju, a zdanje u kome se nalazi obnovljeno je pre nešto više od decenije.

Prilikom posete Esenu ne treba propustiti ni elegantno zdanje Opere, kao ni pozorište Grilo i Baletsko pozorište Esen Aalto, te Esensku filharmoniju.

Sem toga, činjenica da je u pitanju jedan od najzelenijih gradova, jasno ukazuje na to da lepo uređenih parkova i zelenih površina u Esenu ne manjka, pa je sa razlogom grad okarakterisan kao jedna od najboljih destinacija za ljubitelje prirode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19922 idi na stranu