Izvor: index.hr

Časopis za putovanja Conde Nast Traveler objavio je listu 50 najlepših malih gradova na svetu.

Na listi su razni delovi sveta, od Brazila, Kanade, Slovenije do Japana. Listu su sačinili njihovi urednici, a ono što im se posebno dopalo kada su birali najbolje su kaldrmisane ulice, kolonijalna arhitektura, neverovatan pogled...

"Pripišite to ljubaznim meštanima, hotelima ili dobrom staromodnom šarmu, ali nikada se nećemo umoriti od putovanja u male gradove. Skoro svaka zemlja na planeti ima mali grad koji vredi istražiti, od istorijskih sela u Japanu do pustinjskih oaza u Egiptu. Bez daljeg, ovo su najlepši mali gradovi na svetu“, navodi se u članku.

Albarasin, Španija

Najviše im se dopao grad Albarasin u Španiji. Nalazi se u provinciji Teruel, a prema popisu iz 2018. godine ima 1.016 stanovnika.

"Ovaj izolovani planinski grad duž reke Gvadalavijar glavni je kandidat za titulu najlepšeg malog grada u Španiji, sa ružičastim i narandžastim zgradama koje se neprimetno uklapaju u stenovito okruženje."

"Mesto je posebno jedinstveno zahvaljujući istoriji muslimanske i hrišćanske vladavine – gde drugo možete pronaći gotičku katedralu i mavarske ruševine Alkazara u istom malom gradu?", stoji u opisu ovog grada. Crvene stene koje okružuju grad čine ga popularnim mestom za penjanje i planinarenje.

Bled, Slovenija

"Postoji razlog zašto je Bledsko jezero jedno od najpopularnijih mesta u Sloveniji. Sa svojom smaragdnom vodom, malim ostrvom prošaranim crkvama, pogledom na Alpe i zamkom iz 12. veka na brdu, neće vam nedostajati savršenih pogleda. Okolina Bleda je isto tako šarmantna“, pišu za Pale.

Na listi su i gradovi TBan Rak Thai na Tajlandu, Banos u Ekvadoru, Biei u Japanu, Bocas del Toro u Panami, Esperance u Australiji, Gordes u Francuskoj, Hallstatt u Austriji, Iruia u Argentini, Lamu u Keniji...

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.