Izvor: B92

Možete smanjiti svoj putni doživljaj tako što ćete napraviti nekoliko promena u svojoj rutini, od kojih vas većina neće koštati ništa i garantovano će vam biti bolje.

U želji da što bolje potroše svoj novac, ali i uz sve razvijeniju svest o negativnim uticajima turizma, danas putnici sve više teže regenerativnim iskustvima koja pozitivno utiču na destinacije, doprinose očuvanju divljih vrsta, zaštite prirode i lokalne zajednice.

Dobijene ili ponuđene "vrednosti” raznih aspekata putovanja sve se više dovode u pitanje, a pored finansijskog, primetno se više insistira na ekološkom argumentu.

Istraživanje platforme Booking.com o održivom putovanju pokazuje da su takva putovanja prioritet i za putnike iz regiona.

Ista anketa je istakla veliku podelu među putnicima: dok je manjina, njih oko 20 odsto, spremna da plati više da bi imala pozitivan uticaj na životnu sredinu, drugi izbegavaju održivija putovanja jer smatraju da je to preskupo.

Uprkos finansijskim preprekama, postoji velika želja za održivim rešenjima – a posebno onima koja ne utiču na budžet. Putnici često praktikuju svoje male održive navike na putovanju, što je svakako pozitivan trend, a brojke govore da je značajno ojačao u poslednjih godinu dana.

Možete smanjiti svoj putni otisak tako što ćete napraviti nekoliko promena u svojoj rutini, od kojih vas većina neće koštati ništa i garantovano će vam biti bolje. Pokušajte da se držite nečega sa sledeće liste na sledećem putovanju.

-Kupite karte za direktne letove.
-Putujte van špice sezone da biste izbegli gužvu.
- Rezervišite održivi smeštaj.
- Isključite klima uređaj, svetla i uređaje u smeštaju kada niste u njemu.
- Koristite isti peškir više puta.
- Reciklirajte otpad.
- Kupujte lokalno.
- Koristite kese za višekratnu upotrebu.
- Nosite sopstvenu flašu vode, takođe za višekratnu upotrebu.
- Obiđite znamenitosti peške, biciklom ili javnim prevozom.

Druga najveća prepreka održivosti putovanja, prema mišljenju putnika, je nedostatak održivih opcija putovanja u turističkoj ponudi. Većina putnika traži autentična iskustva koja predstavljaju lokalnu kulturu, a neki od njih ne znaju kako da pronađu takva putovanja, ture i aktivnosti.

Da bi putnicima olakšao pronalaženje i rezervisanje održivijih opcija putovanja, jedna od najpoznatijih platformi za putovanja Booking.com uvela je oznaku Sustainable Properti za smeštaj širom sveta. Novina je i pretraga i rezervacija ekološki prihvatljivijih taksija i rent-a-car-a, a već sada, nakon rezervacije smeštaja, možete kupiti karte za javni prevoz na vašem odredištu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.