Izvor: tasteatlas

Internet stranica "Taste Atlas" odabrala je 100 najboljih proizvoda od mesa na svetu. Među 100 najukusnih proizvoda našlo se i tri srpskih.

Španski mesni proizvodi zauzimaju čak prva tri mesta na lestvici koju je složio "Taste Atlas", a visoko se kotira i italijansko meso. Srpski mesni proizvodi se nalaze u sklopu 100 odabranih proizvoda.

Petrovački kulen

Među brojnim jelima tradicionalne narodne kuhinje u Bačkom Petrovcu posebno mesto zauzima petrovački kulen.

Proizvodi se od pamtiveka na isti način. Bez aditiva i konzervansa, samo ljuta domaća paprika i so i naravno meso.

Pirotska peglana kobasica

Pirotska peglana kobasica je visoko kvalitetni suhomesnati proizvod, uz ćilim i kačkavalj, treći proizvod iz Pirota sa geografskom oznakom porekla. Po tradicionalnoj recepturi, pravi se od od najboljih komada junećeg, kozjeg i ovčijeg mesa, uz dodatak začina.

Iako počeci "peglanja" u Pirotu nisu tačno utvrđeni, ovaj delikates se u gradu na jugoistoku Srbije, pravi, prema predanju, makar jedan vek.

Ono u čemu se svi slažu je da se nekada pravila od mesa starijih i slabijih životinja, po principu "da se ne baci", a danas spada u ekskluzivnu hranu.

Sremski kulen

Sremski kulen se puni u prirodna svinjska creva, takozvanu katu. Presek ima izgled mozaika, koji pri sečenju ne sme da se odvaja. Miris kulena je prijatan, na dim, fermentisano svinjsko meso i papriku, a ukus specifičan, prijatan, pikantno ljut, ne previše slan i kiseo.

I ako se Sremski kulen pravi isključivo od svinjskog mesa, soli i crvene ljute začinske paprike, dobar dim je važan da dobije pravu aromu kako bi išao na višemesečno dozrevanje. Tek tada , Sremski kulen je spreman za trpezu, druženje i bokal vina kraj starog kućerka u Sremu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.