Izvor: Vino i fino

Cena degustacionog menija u najboljem restoranu na svetu, danskom "Geranijumu", skočila je na 510 evra, što je skoro duplo više nego što je bilo do početka marta, a za obrok uz uparivanje s vinom gosti moraju da izdvoje i više od 3.000 evra, prenosi "Vino i fino".

Rasmus Kofoed, šef restorana koji je ove godine prvi na Listi 50 najboljih restorana sveta, obrazložio je da je bio prinuđen na taj model privređivanja jer smatra da jedino tako može da posluje.

"Najveći problem u visokoj gastronomiji jeste radna snaga! Zato sam omogućio zaposlenima da imaju samo tri radna dana nedeljno, da bi mogli da pomire poslovni i privatni život, a to je teško u ovom biznisu i zbog toga i odlaze. Na kraju sam morao i da povećam cene " rekao je za francuski "Mond" i podsetio da su radna snaga i neisplativost poslovanja bili razlog što je i njegov konkurent Rene Redžepi odlučio da zatvori svoj čuveni restoran "Nomu".

Cena degustacionih menija, koji traju najmanje tri sata, u restoranima visoke gastronomije u proseku iznose od 300 do 350 evra.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.