Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/Shutterstock
Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/Shutterstock

Gradi se prva nevidljiva superjahta na svetu

Podeli

Na jahti Pegasus biće gotovo svega, od bazena koji će po potrebi biti i helidrom, hidromasažne kade, sklopivih balkona do solarnih elektrana i litijim-jonskih baterija. Ipak, ova divovska jahta od 88 metara biće posebna po nečemu sasvim drugom – na pučini će biti praktično nevidljiva.

Radi se o superjahti zvanoj Pegasus čiji koncept razvija Josef Forakis. Na svojoj bočnoj strani će imati svojevrsna krila koja će sa staklima reflektovati okolinu i tako stopiti plovni objekat s njom.

"Hteo sam da stvorim jahtu koja je bliska moru i prirodi, sačinjenu od oblaka koji lebde iznad vodene linije. Želeo sam odati počast prirodi stopivši se s njom, postajući gotovo nevidljiv", opisao je Forakis svoju inspiraciju za CNN.

Sunčane elektrane na krovu jahte napajaće elektrolizere koji će potom iz vode izdvajati vodonik i pretvarati ga u električnu energiju kojom će napajati baterije. Dizajner jahte navodi kako će ona imati nultu emisiju ugljenika, ali i gotovo beskonačan domet, a naglašava kako će to biti i prva 3D superjahta na svetu.

Posebnost enterijera jahte biće Drvo života koje se proteže kroz sve četiri palube povezane spiralnim stepenicama. Ono neće biti ukras, nego će služiti kao jezgro vrta u kome će se uzgajati sveža hrana.

Iako je na Forakisovu adresu pristiglo, tvrdi, nekoliko upita kupaca, njegova je jahta za sada samo koncept. Dizajner, pak, očekuje da bi ona mogla biti gotova do kraja 2030. godine, a trajanje izgradnje procenjuje na pet do sedam godina. Upozorava kako njen razvoj nije baziran na fikciji, nego na naučnim činjenicama.

"Vreme je za hrabre korake prema našoj zajedničkoj održivoj budućnosti. Pegasus je hrabra i ostvariva vizija za blisku budućnost superjahti u kojoj čovek i mašina žive u skladu s prirodom umesto da se takmiče ili je ugrožavaju", kaže Forakis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19458 idi na stranu