Izvor: Nova.rs

Na društvenoj mreži Redit se ovih dana priča o Kosovu, ali bugarskom, koje se nalazi nedaleko od granice sa Srbijom u provinciji Vidin.

O ovom selu se ne zna mnogo i jedine informacije koje o njemu možete naći na internetu su da po popisu iz 2021. godine ima 232 stanovnika i površinu od oko 15 i po kilometara kvadratnih.

Drugo bugarsko Kosovo smešteno je u Rodopskim planinama nedaleko od granice sa Grčkom u provinciji Plovdiv i pripada opštini Asenovgrad i ono ima malo zanimljiviju istoriju od ovog prvog Kosova iz Vidina.

Данас открих да у Бугарској постоји село звано Косово, недалеко од српске границе
by u/Egzarh in serbia

Naselje je formirano još u 17. veku i uglavnom su ga naseljavali doseljenici iz Starog Sela, mesta koje se nalazi nadomak Velike Plane, dakle možemo da pretpostavimo da su ga prvobitno naselili Srbi, tako da i nije čudno što je ovo selo dobilo baš ovakvo ime.

Selo je na svom ekonomskom i demografskom vrhuncu bilo tokom 19. veka, a veliki broj kuća iz ovog doba očuvan je sve do danas.

Kako se navodi, ovo selo ima čak 63 kulturna spomenika, od kojih su 5 od nacionalnog značaja, a ima i svoj etnografski muzej.

Ako pogledamo po državama sa kojima se Srbija graniči, videćemo da u skoro svakoj ima bar po jedno Kosovo.

Postoji Kosovo i u Hrvatskoj na putu između Ramljana i Zvijernica, a ima jedno i u Bosni i Hercegovini nedaleko od Foče. U Severnoj Makedoniji takođe postoji selo Kosovo u regionu Porečje, nekada se zvalo Koso Selo, pa je od toga naziv evoluirao u Kosovo.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.