Put na kojem vam neće dati alko-test ako kažete da ste upravo sreli Crvenkapu

Podeli

Na proputovanju Nemačkom rutom bajki ispuniće vam se što god poželite. Bilo da spavate u hotelima-dvorcima ili onima s pogledom na dvorce.

Pedesetak nemačkih gradova i sela od reke Majne do Severnog mora pokrenulo je 1975. projekat koji je stvorio Nemačku rutu bajki, a podnaslov bi mu mogao biti "Stopama braće Grim".

Ruta započinje u Hanauu, mestu u kojem su rođena braća Grim, i vodi sve do Bremena, u koji su njihovi neobični svirači otišli u potrazi za boljim životom. Osim u Hanauu, braća su živela i u Steinauu an der Štrase (oba su danas službeno "gradovi braće Grim") te u Marburgu, Kaselu, Getingenu i Berlinu. Nemačka ruta bajki povezuje sve te gradove i životne faze poznate braće, osim Berlina.

Svake godine Hanau organizuje Festival braće Grim, a u Steinauu možete videti kako su živeli kao deca. Kasel još uvek čuva njihove privatne primerke Dečjih i domaćih priča, kako je, naime, nazvano prvo izdanje bajki koje su braća prikupila i zapisala.

Folkloristika, odnosno prikupljanje narodnih priča, bio je samo manji deo interesa braće Grim. Kada su kao studenti na Univerzitetu Marburgu započeli beležiti narodne bajke i pesme, bili su još tinejdžeri, a Getingen ih pak spominje kao politički angažovane naučnike.

Mnoga mesta duž rute bajki naglašavaju svoju povezanost i s drugim poznatim pričama, legendama ili likovima. Druga mesta ponosno čuvaju svoje veze s bajkama u samom nazivu mesta, kao "Zemlja Crvenkape".

Bajkovita ponuda

Na proputovanju Rutom bajki ispuniće vam se što god poželite: od čarobnih pejzaža do atraktivnih usputnih stajališta, iscrpnih vodiča i zlata vrednih saveta. Bilo da spavate u hotelima-dvorcima ili onima s pogledom na dvorce, vaši će jastuci biti namešteni kako i treba biti u bajci. U romantičnim parkovima, tematskim muzejima, na mističnim šumskim putevima ili oživljenim bajkovitim scenama kroz kostimirane ture, večeri pripovedanja i prigodne scenske programe, čak i ako ste davno prestali verovati u bajke - mogli biste se predomisliti.

Tokom čitave godine duž ove rute priređuju se festivali, upriličuju mjuzikli, smišljaju izleti.

Čak i ako naletite na miran dan, on će očas postati sve samo ne dosadan ili običan kada iznenada sretnete Crvenkapicu u starom gradu Alsfelda ili se odlučite počastiti tortom od žaba ili večerom s Zlatokosom.

Zapravo, kad god se na njoj nađete, ova jedinstvena ruta duž koje se smenjuju živopisni krajolici, dvorci i palate, zabačena sela i gradovi posebnog šarma dobro će vas ugostiti i povesti u svoj začarani svet.

Samo se putem ne zaustavljajte i nipošto ne razgovarajte s vukom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19288 idi na stranu