Izvor: pun kufer

Iako je kucanje kriglama ili pivskim čašama u Mađarskoj bolje preskočiti, slobodno nazdravite drugim pićima uz značajan pogled širom otvorenih očiju.

U Mađarskoj se ne kuca kriglama, piše Welovebudapest.com, a dodaje kako se smatra da takav običaj vuče korene otkako su Austrijanci slavili pobedu nad Mađarima 1848. godine u Beču, glasno nazdravljajući pivom i zveckajući čašama.

Navodno su nakon toga Mađari rekli da neće nazdravljati pivom još 150 godina, a iako su godine prošle, Mađari i dalje piju pivo u tišini. Ali nazdraviće drugim alkoholnim pićima, poput vina ili pálinke, i pritom će imati širom otvorene oči kako bi bili sigurni da će ostvariti kontakt očima jer nije dosta samo reći: Egészségedre!

"Najvažnije je zapamtiti da ako vam ikada ponude pálinku, morate je popiti. Čak i ako vam je to treća čašica ili ako je domaća i nije baš dobra, svejedno je morate popiti. To vredi i za domaće vino domaćina. Srećom, domaća pálinka zapravo može biti odlična. Egészségedre!" savetuje Welovebudapest.com.

Pálinka je mađarska rakija koja je zaštićena geografskim poreklom, što znači da se može peći samo u Mađarskoj. Dobro je znati da najčešće nije jeftina u restoranima i barovima, pa je ponekad korisno baciti pogled na cenovnik pre poručivanja.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.