Izvor: Jutarnji.hr

Postoji mesto na kojem penise shvataju vrlo ozbiljno, a to je islandski Falološki muzej smešten u Rejkjaviku. Reč "falološki" dolazi od reči "falus" i zapravo znači upravo ono kako ovu kulturnu instituciju naziva većina turista i lokalaca: muzej penisa. Da, Island ima muzej penisa u kojem se detaljno bave polnim organima brojnih muških stvorenja, od kitova, preko raznih životinja, sve do čoveka.

Sve je počelo još 1974. kao privatna zbirka Sigurdur Hjartsona, nastavnika u školi. Njegovi prijatelji su u šali počeli da donose primerke penisa, a Hjartson se zainteresovao za tehnike očuvanja i prezervacije primeraka. Znatiželja je prerasla u hobi, broj vrsta je rastao i do 1997. njegova je zbirka brojala ukupno 62 primerka. Cilj mu je bio da skupi po jedan primerak od svake vrste koja živi na Islandu. U međuvremenu je i to uspeo.

Ovaj muzej je verovatno jedini ove vrste u svetu u kome se može naći kolekcija falusa svih vrsta sisara koji žive na Islandu.

Muzejska kolekcija broji preko 200 penisa i delova muških polnih organa stvorenja koja žive na Islandu, uključujući i kitove, morževe i ljude.

Ovaj muzej toliko je poznat i cenjen da je nekoliko muškaraca čak zavetovalo svoje penise muzeju, nakon što preminu. Jedan od njih, Amerikanac, koji je istetovirao zvezdu i štrafte na svom penisu, želi da ga donira dok je još živ.

Zajedno sa svojim ljudskim eksponatima, muzej sada broji ukupno 276 penisa različitih vrsta. Muzej je važan deo turističke ponude, a tokom leta ga posjete na stotine ljudi.

Glavni muzejski primerak jeste 170 centimetara dug penis kita.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.