Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zadovoljstvo od 260.000 evra: Najbogatiji turisti će uskoro moći da obilaze Titanik

Podeli

Najluksuzniji brod svog vremena Titanik, je poznata priča sa tragičnim krajem. Međutim, i nakon 110 godina od tragedije, interesovanje za njim ne jenjava. Inspirisao je mnogo igranih filmova, dokumentaraca, pokrenuo brojne teorije zavere…

Titanik i danas privlači mnogo pažnje. Brod koji je potonuo, iako su za njega rekli da je nepotopiv, postao je izuzetno atraktivan turistički sadržaj. Simbol napretka i gordosti jednog vremena svake godine postaje dostupniji javnosti, nekadašnja mračna grobnica Titanika postaje sve svetlija i otvorenija za javnost. “Mission specialists” je potpuno novi turistički obilazak Titanika.

Kompanija Oušn gejt (Ocean Gate) se bavi istraživanjem morskih dubina. Njihova misija je slična misijama Ilona Maska ili Ričarda Brensona, s osnovnom razlikom da oni ne promovišu svemiska putovanja. Kompanija želi da omogući putovanja na dno mora i okeana, naravno, onima koji to mogu da priušte.

Njihova baza se nalazi na oko 600 kilometara od obale Njufaundlenda, na mestu gde je i potonuo Titanik. Olupina broda se nalazi na 3.800 metara dubine, što u velikoj meri otežava istraživanje, jer su neophodne posebne podmornice. Oušn gejt je za tu priliku dizajnirao novu vrstu podmornice napravljenu od lakih i čvrstih materijala koja bi mogla odvesti posadu od pet članova na samu olupinu.

Nova misija pod imenom „Mission specialists“ je namenjena pre svega naučnicima i istraživačima, ali takođe i avanturistima koji žele da posete Titanik i iskuse kako izgleda boravak na velikim dubinama. Najveći problem oko turističke posete Titanika je cena, i za sada jedino oni sa dubljim džepom mogu sebi da obezbede to jedinstveno iskustvo.

Iz kompanije Oušn gejt kažu da će doći vreme kada će ljudi ići redovno u svemir po nižoj ceni, i da će se ista stvar dogoditi sa odlaskom u dubine mora. Cena jednog odlaska do Titanika iznosi oko 260.000 evra po osobi. Prva civilna misija obilaska Titanika je zakazana za maj 2023. godine, navodi Euronews.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19914 idi na stranu