Izvor: B92

U otkrivanju novih destinacija, o ljudima i običajima mnogo možemo da saznamo iz tanjira i čaša, a ako se pitate koje su to najbolji gradovi za putnike koji vole fino da popiju i pojedu, mogla bi vam pomoći lista najboljih mesta za ljubitelje hrane.

Listu je sastavio bloger Ašer Ferguson koji je koristio izvore poput Mišelinovog vodiča, liste 100 najboljih svetskih restorana, TripAdvisora i bazu podataka životnih troškova Numbeo, kako bi razvio sistem bodovanja koji mu je omogućio izračunavanje "globalnog indeksa gurmana" za svaki grad.

O poretku su odlučili broj restorana iz Mišelinovog vodiča, broj restorana iz 100 najboljih svetskih restorana, raznolikost dostupnih nacionalnih kuhinja, cena prosečnog obroka i ukupan broj restorana po osobi.

Prva tri mesta su pripala Tokiju, Parizu i Bangkoku, a za njima slede Njujork, Puket, Singapur, Osaka, Hong Kong, Seul i Čiang Mai (Tajland). Ljubljana se našla na 74. mestu, Dubrovnik na 82., Beograd na 86., a Zagreb na 135. Celu listu možete da pogledate ovde.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.