Izvor: pun kufer

Stari grad je jedan od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova u Evropi, s mnogim sačuvanim zgradama i utvrđenjima. Posebno su impresivne gradske zidine Talina s 26 stražarnica. Šetajući uskim kamenim ulicama možete se osećati kao da ste u bajci.

Uz istorijske prilike i neprilike, ispričaćemo priču o estonskoj prestonici, s naglaskom na istorijski centar. Radi se o najvećoj istorijskoj znamenitosti Estonije, koja svake godine privlači milione turista u ovu malu severnoevropsku zemlju. Uvršten je na UNESCO-ov popis svetske baštine 1997. što je naravno, donelo dodatnu popularnost.

Ratovi u 13. veku približili su baltičke teritorije Evropi više nego ikada pre. Proces pokrštavanja i priliv nemačkih i skandinavskih zemljoposednika učinili su estonske zemlje međusobno povezanim širom kontinenta. Ta je promena uveliko uticala na Talin. Pre danskog osvajanja regije, činilo se da je postojao dvorac ili malo naselje na mestu gdje se danas nalazi brdo Toompea.

Foto: Profimedia

Nakon ratova i početka danskog razdoblja izgrađena su prva kamena utvrđenja, a Talin je postao najvažniji grad Finskog zaliva. Nemačko stanovništvo naziva ga Reval, a ime Talin potiče iz estonskog i izvorno je značilo "danski dvorac".

Godine 1561. Talin je, suočen s pretnjom moskovskih snaga, odlučio postati dominion Švedske. Ponekad se to doba naziva "starim dobrim švedskim vremenima", a razdoblje pod Stokholmom trajalo je gotovo 140 godina.

U Velikom severnom ratu (1700. – 1721.) Rusija je prvi put preuzela stalnu kontrolu nad baltičkim zemljama, dajući pritom veliku autonomiju plemstvu i gradovima baltičkih Nemački, te je Talin još više dobio na važnosti. Kao što verovatno znate, do sticanja nezavisnosti, bio je deo Sovjetskog Saveza (odnosno Estonija).

Foto: Profimedia

Stari grad je jedan od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova u Evropi, s mnogim sačuvanim zgradama i utvrđenjima. Posebno su impresivne gradske zidine Talina s 26 stražarnica. Šetajući uskim kamenim ulicama možete se osećati kao da ste u bajci.

Jedna od najimpresivnijih znamenitosti je crkva svetog Olafa, koja je najviša verska građevina u severnoj Evropi, uzdižući se u nebo gotovo 120 metara. Ne treba zaboraviti ni staro gradsko veće, posebno tokom decembra, kada se na susednom trgu održava godišnji božićni sajam u Talinu.

Na brdu Toompea nalazi se estonski parlament i toranj Pikk Herman, koji je postao simbol nezavisnosti zemlje. U blizini se nalaze dve platforme za gledanje koje pružaju zapanjujući pogled na veći deo srednjovjekovnog starog grada.

U svakom slučaju, ako još niste bili u Talinu, verujemo kako ćete u skoroj budućnosti ispraviti tu nepravdu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.