Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Proglašene najsigurnije zemlje na svetu: Čak 11 je u Evropi

Podeli

Američka kompanija Berkshire Hathaway Travel Protection predstavila je listu najsigurnijih zemalja za putovanje u 2023. godini. Od ukupno 15 predstavljenih njih 11 je s područja Evrope te je prvo mesto zauzela Holandija.

Nekoliko faktora doprinosi rangiranju, uključujući rezultate ankete ljudi koji su posetili destinacije, Globalni indeks mira (GPI), najnovije savete o putovanju američkog State Departmenta i GeoSure Global rezultate, koji kombinuju kriminal, zdravlje i putovanja upozorenja za veće gradove. Međutim, neke zemlje, poput Finske, nisu bile uključene u analizu.

Izvan Evrope, Australija, Kanada, Novi Zeland i Ujedinjeni Arapski Emirati su takođe bili na listi najsigurnijih.

Ovo je 11 evropskih zemalja koje su se plasirale na rang listi: Belgija, Velika Britanija, Irska, Španija, Švajcarska, Švedska, Nemačka, Norveška, Island, Danska i Holandija.

Belgija

Belgija je jedna od najsigurnijih zemalja na svetu i zauzima 15. mesto na BHTP listi i 22. na GPI. Najveća pretnja u ovoj državi može biti unos kalorija. Američki State Department ovu zemlju, zajedno s mnogim drugim, svrstava u kategoriju nivoa 2, savetujući putnike da, međutim, budu "oprezni" zbog moguće pretnje od terorizma.

Velika Britanija

Ova zemlja je na BHTP listi 14. najsigurnija zemlja na svetu, u odnosu na 18. prošle godine, a nalazi se na 34. mestu GPI. Opet, američki State Department svrstava zemlju u kategoriju 2. nivoa zbog moguće pretnje od terorizma.

Irska

Iako je malo pala na lestvici, Irska je na 12. mestu među 15 najboljih destinacija na godišnjoj BHTP-ovoj listi najsigurnijih zemalja sveta. Takođe zauzima treće mesto na GPI i ima ocenu na nivou 1 iz SAD-a.

Španija

Španija je jedna od najpopularnijih svetskih destinacija za odmor i, na sreću, prilično je sigurna. Nalazi se na 11. mestu na listi najsigurnijih zemalja sveta prema BHTP-u i nalazi se u top 30 GPI. State Department je takođe svrstava u kategoriju 2. nivoa.

Švajcarska

Ova planinska zemlja je rangirana na devetu poziciju na BHTP-ovoj listi, na 11. na GPI-u i nalazi se u najnižoj kategoriji američkog State Departmenta, nivo 1.

Švedska

Švedska je na ukupno osmom mestu na BHTP-ovoj rang-listi, nakon četvrtog mesta u 2022. Ona takođe pada na 26. na GPI. Međutim, stopa kriminala je niska, a nasilni zločini su izuzetno neuobičajeni i, poput Švajcarske, američki State Department ga svrstava u najnižu kategoriju.

Nemačka

Nemačka je na sedmom mestu na BHTP listi - u odnosu na deveto mesto prošle godine - i 16. na GPI. Sjedinjene Američke Države su joj dodelile Nivo 2 zbog moguće pretnje od terorizma.

Norveška

Norveška zauzima peto mesto na BHTP-ovoj listi i 17. na GPI. Takođe se može pohvaliti upozorenjem za putovanja prvog nivoa - najnižem.

Island

Ostrvska zemlja je zauzela treće mesto na BHTP-ovoj listi najsigurnijih mesta za putovanje u 2023. godini, u odnosu na prvo mesto prošle godine. Uprkos blagom padu, severnoevropska zemlja i dalje je rangirana kao najmirnija zemlja na svetu prema GPI. Takođe, dodeljen im je najniži nivo opasnosti za putovanje iz SAD-a.

Danska

Još jedna skandinavska zemlja se takođe nalazi na listi. Na drugom mestu prema BHTP-u, Danska je jedna od najsigurnijih zemalja sveta i, kao dodatni bonus, Kopenhagen je na prvom mestu u Indeksu sigurnih gradova 2021. godine. Američki State Department ovu skandinavsku zemlju stavlja u najnižu kategoriju, dok je GPI stavlja na četvrto mesto.

Holandija

Ova zemlja je na prvom mestu na BHTP-ovoj listi najsigurnijih zemalja i 21. na GPI. Američki putnici koji su bili ispitani prepoznali su Amsterdam kao jedan od najsigurnijih gradova na svetu. SAD joj dodeljuje nivo 2 savetodavne mere za putovanje, opet zbog pretnje od terorizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Ilustracija, Foto: Shutterstock/Alexandros Michailidis
Vatrena stihija na Olimpik Biču: U trenutku izbijanja požara u objektu bili i Srbi VIDEO
Foto: Profimedia
Osetite duh istorije: Ovaj zamak u Češkoj krije mnoge tajne FOTO
Foto: Have a nice day Photo/Shutterstock
Ona tvrdi: Izbor odeće i obuće u slučaju avionske nesreće može vam spasiti život
Foto: Gaspar Janos/Shutterstock
Ovo je prvi italiljanski grad koji dobija ulicu nazvanu po Berluskoniju
Foto: Shutterstock/Sea Wave
Piće besmrtnosti: Turisti odlaze na sever Evrope samo da bi ga probali
Foto: Profimedia
Ovo je najlepši hotel na svetu: Odiše luksuzom, a prenoćište za jednu osobu je više od 1.000 €
Foto:Shutterstock/xbrchx
Hrvatsko primorje je ove godine posećenije nego ikada: Sada se bore sa posledicama
Foto: Aron M/Shutterstock
Grac, grad u kojem dominira nesvakidašnji duh mladosti FOTO/VIDEO
Foto: Skreidzeleu/Shutterstock
Ovo je najmisterioznije selo na svetu: Zovu ga i grad mrtvih FOTO
Foto: Jane Rix/Shutterstock
Mesto polarnih medveda: Kako izgleda život na ostrvu na kom je zabranjeno rađanje dece? VIDEO
Foto: Shutterstock/Sergii Figurnyi
Istraživanje pokazalo koje su najskuplje i najjeftinije evropske destinacije: Gde je tu Srbija?
Foto: Related/Shutterstock
Objavljena lista najpretrpanijih odredišta: Zaobiđite ih u širokom luku VIDEO
Foto: Shutterstock/alexandros petrakis
Poskupljenje smeštaja u Grčkoj: Znatno se povećava i boravišna taksa
Foto:Shutterstock/betibup33
Hobitsko selo u komšiluku: Evo kolilko je novca potrebno za jednu noć kao iz filma VIDEO
Foto:Shutterstock/Andrew Mayovskyy
Prvi put snimljena prelepa skrivena jezera Islanda na koja nije kročila ljudska noga VIDEO
Foto: Marius Dobilas/Shutterstock
Zvaničnici doneli odluku: I ovo ostrvo od iduće godine naplaćuje ulaz FOTO
strana 1 od 19690 idi na stranu