Izvor: TU Magazin

Poslednja prava divljina Evrope se nalazi u našem regionu. Za razliku od poznatijih evropskih planinskih destinacija, ovde nema ni hotela ni žičara. Umesto toga, sveobuhvatno okruženje izazva zapanjujući osećaj izolovanosti. Ovaj deo sveta je nekako izbegao pažnju ostatka sveta.

Protežući se od Albanije, preko Kosova do Crne Gore, ovaj deo sveta je poznat kao Balkanski Alpi, ili Prokletije. Ovaj planinski venac se proteže na oko 650 kilometara dužine, i obuhvata površinu od oko 3.500 kilometara kvadratnih.

Najviši vrh je Jezerski vrh sa 2.694 metara nadmorske visine, a teritorija koju obuhvata ovaj planinski masiv se prostire na teritorijama Srbije, Crne Gore i Albanije, čineći i prirodnu granicu između ovih država.

Kako bi se obezbedio opstanak naroda i prihod za lokalno stanovništvo, zaustavilo napuštanje izolovanog planinskog područja, napravljena je staza koja povezuje i približava regione. Ovaj turistički sadržaj je u poslednjim godinama privukao pažnju svetskih putnika, bilo da su u pitanju avanturisti ili zaljubljenici u prirodu.

Peak of the Balkans Trail, odnosno “Vrhovi Balkana” je poseban i atraktivan sadržaj koji promoviše ove destinacije za planinski turizam. Razvojem transnacionalne pešačke staze, jedne od retkih takve vrste u svetu, postavljena je zajednička baza za dalji razvoj turizma.

Transnacionalna staza vodi kroz jednu od najudaljenih i divljih planinskih regija zapadnog Balkana. Koristeći pastirske i pešačke puteve, staza vijuga kroz visoke planinske predele do čak 2.300 metara nadmorske visine. Staza prolazi kroz planinski krajolik čija lepota oduzima dah, od zelenih dolina do kristalno čistih planinskih jezera, slapova, reka, do udaljenih slikovitih planinskih sela u kojim kao da je vreme stalo.

Peak of the Balkans Trail je zaista poslednja prava divljina Evrope. To je skriveno blago, atraktivno i za ljubitelje prirode i za ljubitelje aktivnog odmora. Do pre dvadesetak godina regija je bila gotovo nedostupna za turiste, što čini autentičnim kulturnim iskustvom i avanturom pešačenje preko tri teritorije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.