Foto:Shutterstock/Ilya D. Gridnev
Foto:Shutterstock/Ilya D. Gridnev

"Novi" Bermudski trougao, odavde nestalo 700 osoba

Podeli

Đavolje more (Ma-no Umi na japanskom), takođe poznato kao Zmajev trougao, je oblast u Tihom okeanu oko obale Japana i ostrva Ogasavara koja obuhvata dobar deo Filipinskog mora. Leži direktno nasuprot Bermudskog trougla i smatra se njegovim pacifičkim kolegom. Povrh svega, zabeležene su aktivnosti na tom području koje je teško objasniti.

Pre nekoliko hiljada godina, Kinezi su verovali da u tom moru živi monumentalni zmaj koji vuče brodove na dno kako bi nahranio svoju glad. Stoga ne čudi što nestanak brodova u Đavoljem moru danas mnogi pripisuju ovom mitskom biću.

Postoje priče o tome kako je veliki mongolski vođa Kublaj Kan pokušao da napadne Japan još u 13. veku, ali je izgubio 40 hiljada ljudi upravo u Zmajevom trouglu. Tokom 19. veka, mnogi mornari su prijavili iznenadnu pojavu misterioznih dame na svojim jedrenjacima.

Ipak, najpoznatija priča datira iz 1952. godine, kada je u septembru nestao istraživački brod Kaio Maru br. 5 sa punom posadom od 31 čoveka. Istraživači su istraživali aktivnost podvodnog vulkana Miojin-sho i nikada se nisu vratili kući.

Prema natpisima Čarlsa Berlica iz 1989. godine u knjizi "Zmajev trougao", od 1952. do 1954. godine japanska vojska je na ovom području izgubila pet brodova sa oko 700 ljudi, zbog čega je japansko Ministarstvo pomorstva i ribarstva proglasilo opasno sredinom prošlog veka.

Šta se zaista dogodilo sa nestalim ljudima i brodovima nikada nije do kraja razjašnjeno, kao u slučaju Bermudskog trougla.

Nauka tvrdi da nije reč o paranormalnoj aktivnosti, već o postojanju zarobljenih količina opasnih gasova na morskom dnu. Tačnije, reč je o naslagama metanskog klatrata, koji na temperaturi višoj od 18 stepeni Celzijusa može izazvati zapanjujuću eksploziju i potopiti brodove bez ikakvih ostataka i dokaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19198 idi na stranu