Izvor: TU Magazin

Dinant je jedan od onih gradova čija lepota apsolutno svakog oduševljava, i niko ne ne može biti imun na njegovu slikovitost. Grad je kao sa razglednice, sve što vidite na fotografiji je identično i u realnosti.

Dinant je zaista mala i slikovita, pre svega jedinstvena Belgija. Nalazi se u pokrajini Namur, i proteže se duž reke Meuse uz strmu stenu na istočnoj strani obale. Ovu impresivnu pojavu pojačava i magična šuma koja okružuje i grad i rečni tok. Nalazi na obroncima neobično lepih Ardenskih planina u Belgiji, i to je mirni grad koji fascinira sve putnike svojom drevnom arhitekturom i predivnim pejzažima.

Grad je smešten u francuskom govornom području Belgije, zauzima površinu od oko 90 kilometara. Sam grad je mali i može se istražiti za nešto više od sat vrema, i to pešice. Iako je dosta mali, Dinant ima sadržaje koje može ponuditi turistima. Posebno je intaresantna drevna citadela, gotička katedrala i muzej posvećen tvorcu saksofona.

Svakako je najatraktivniji deo grada njegova luka. Uz samu obalu reke nalaze se zbijene kuće od starog kamena, a mnoge od njih su zanimljivi restorani sa odlično hranom ili zanatskim radnjama. Sve to je popločano starom kaldrmom koja pojačava utisak bajkovitosti.

Osim toga, on pruža uživanje u besciljnom lutanju gradskim vijugavim uličicama. Savetuje se da nakon šetnje posetite gradske kafiće i probate regionalne specijalitete. Dinant je poznat po Flamicheu, vrsti pite od sira i Couque de Dinant, keksu koji se pravi sa medom.

Meštani kažu da su najbolji ako se umoče u topli čaj ili neki drugi napitak. Couque de Dinant je poznat po tome što je njegova tvrda konzistencija legendarna.

Iako ima dosta toga da se vidi u gradu, u Dinantu su mogućnosti za smeštaj turista dosta oskudne. Dinant je verovatno namerno tako organizovan, da bude odlična opcija za jednodnevni izlet iz većih belgijskih gradova kao što su Brisel, Šerleroa ili Liž. Iako ga rado dele sa svetom, Belgijanci žele da Dinan ostane donekle njihov, što je uopstalom potpuno razumljivo.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.