Izvor: TU Magazin

Na istočnoj strani planine Čvrsnice postoji jedan interesantan sadržaj nastao radom prirode. Ovaj fenomen je postao i simbol ovog dela zemlje, i za njega se vezuju razne legende i priče koje meštani rado pripovedaju turistima.

Planina Čvrsnica je smeštena u severnom delu Hercegovine. Radi se o jednoj od najviših planina u zemlji i sastavni je deo Parka prirode Blidinje. Na planini je, osim neverovatne lepote, turistima posebno zanimljivo mesto na kome se polagala hajdučka zakletva. Radi se o kružnom obliku, otvoru u steni pod imenom Hajdučka vrata.

Hajdučka vrata su geomorfološki oblik koji je priroda svojom voljom napravila. Ovaj interesantan oblik u krečnjaku planine priroda je formirala i oblikovala hiljadama godina. On se nalazi iznad spektakularnog kanjona Dive Grabovice na 1.970 metara nadmorske visine.

Prema legendi, u starim vremenima, dok su hajduci boravili u ovim predelima, postojalo je jedno verovanje. Svako ko prođe kroz ovaj prolaz, pod kojim su se inače i proglašavali junaci hajducima, bude otporan na metke. Osim toga, to bi mu garantovalo i bolju hajdučku sreću u borbama.

Danas je neophodno sačuvati ovaj spomenik prirode od zuba vremena, koji ostavlja vidljive tragove, i od nesavesnih turista. Posebno je fotogeničan pa se turisti penju kako bi napravili što bolje fotografije, a to još više ugrožava Hajdučka vrata.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.