Izvor: B92

Grčko ostrvo Tasos krije jedan od najlepših prirodnih bazena, koji je spojen sa morem.

Giola plažu osim što nazivaju prirodnim bazenom, takođe je zovu i prirodnom morskom lagunom u stenama, a oni koji su je posetili tokom većih talasa, kažu da je prirodni "đakuzi" Tasosa.

Rečima ne može da se opiše lepota koju čini slagalica talasa, stena i prirodnog bazena u obliku suze koji se naziva Giola, poznatog i kao "Venerina suza".

Prema mitologiji, prirodni bazen stvorio je Zevs kako bi se Afrodita, boginja ljubavi i lepote u njemu kupala, a prema drevnim pričama, Tasos je bio i ostrvo sirena, s kojeg su žene sa ribljim repom predivnim glasom prizivale i mamile mornare.

Bazen, koji je jedan od posebnih atrakcija Tasosa je dugačak oko 20 metara i uskim prolazom je povezan s morem.

Oko bazena nema peska, a ni hlada, zbog čega je najbolje vreme za kupanje ujutro ili u kasnijim popodnevnim satima.

Ako želite da izbegnete gužve, najbolje je da dođete oko osam sati ujutro, a već sat vremena kasnije oko bazena se stvara gužva. Mnogi skaču u bazen s okolnih stena visokih do osam metara, što je jedna od omiljenih aktivnosti.

A, ako ogladnite, u blizini bazena ćete naći malu tavernu s razumnim cenama, gde možete da izaberete neka od tradicionalnih mediteranskih specijaliteta.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.