Izvor: pun kufer

Korinaldo je još 2007. godine proglašen najlepšim selom Italije, a uopšteno se smatra i jednim od najbolje očuvanih mesta u srednjovekovnom duhu.

Teško je odabrati najlepše italijansko selo ili smislite putanju "road trip" koja uključuje sve što želite da vidite. Ipak, ukoliko idete na sever Italije, lepo je da razmislite o poseti Korinaldu.

Ovde se mešaju istorija, arhitektura i vino, kao i u ostatku Italije, ali i neke posebne tradicije i atrakcije.

Korinaldo je smešten u provinciji Ankona na istočnoj obali Italije, a prepoznatljiv je po svojim masivnim zidinama iz 14. veka. Zidine Korinalda dugačke su 912 metara i smatraju se najimpresivnijim zidinama regije Marće.

Možda će vas pomalo razočarati podatak da zidine koje vidite po dolasku pred Korinaldo nisu originalne. One prave stradale su u 14. veku, a papa Urban V ubrzo je izdao dozvolu za njihovu rekonstrukciju. Današnje zidine ipak nisu ništa manje impresivne i veličanstvene: sadrže sve srednjovjekovne elemente, od puškarnica do tornjeva i tri ulaza u grad.

Još 2007. godine proglašen je najljepšim selom Italije, a uopšteno se smatra i jednim od najbolje očuvanih mesta sa srednjovjekovnim duhom. Logično, mesto je postalo vrlo popularno među posetiocima – naročito ljubiteljima vina koji će ceniti ponudu koju ima Korinaldo, a posebno će ceniti slavno domaće vino Verdikio.

Odličan povod za posetu Korinaldo je Noć veštica koja se ovde slavi sa stilom svake godine. Nedelju uoči Noći veštica ovo slatko mestašce se pretvara u "horor prestonicu" ispunjenu brojnim radionicama i aktivnostima. Proslava na ukrašenim ulicama završava izborom za Mis veštice, no ovo je još i normalno kada ga usporedite sa Festivalom ludaka.

Naime, nadimak ovog mesta je "selo ludih ljudi“. U to ime, svako proleće organizuje se ludi festival tokom kojeg imate priliku osvojiti "pasoš ludaka". Potrebno je da se zatrčite prema bunaru koji se nalazi na gradskim stepenicama, da vrištite i da se vratite na početak stepenica. Neko od seoskih luda će vam potom pokloniti lokalni pasoš.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.