Foto:Shutterstock/Simona Sirio
Foto:Shutterstock/Simona Sirio

Grad u Italiji bio centar umetnosti dok ga nisu bombardovali Amerikanci, a sada je najružniji

Podeli

U 19. veku Livorno je bio poznat kao vrhunsko odmaralište i posećivali su ga isključivo najpoznatiji evropski gosti. Danas je situacija sasvim drugačija. Ovaj grad je potpuno zanemaren od turista, jer oni u osnovi i ne znaju šta propuštaju. Ovaj živahni gradić je pun iznenađenja.

Livorno je, ako pitate meštane, najružniji grad u Italiji i Toskani. On se nalazi samo 20 kilometara južno od čuvene Pize. To je u osnovi tipičan evropski lučki grad. U njemu je sve živo, haotično i multikulturalno. Grad je oduvek vezan za more, kako kulturološki, tako i gastronomski. Osim toga, nalazi se u središtu Toskane, što bi automatski trebalo da ga učini popularnim.

Međutim, Livorno posećuje izuzetno mali broj turista. Samo oko 10% ukupnog broja turista koji posećuju Firencu i Toskanu dolazi u grad. Livorno turisti ignorišu, a čak i oni koji se pojave često izgledaju kao da su stigli slučajno. Zašto je to tako?

Livorno je okružen poznatim toskanskim gradovima koji su, kažu mnogi meštani, ukrali popularnost. Prema drugim tvrdnjama, sama luka i vojna baza su dali Livornu industrijski, zagađeni imidž. Međutim, situacija je potpuno drugačija.

Putnici ne shvataju da propuštaju živahan grad s obalom koja oduzima dah. Osim toga, grad ima i jedinstven liberalan stav prema svima, koji je duboko ukorenjen u samoj osnovi grada. Od osnivanja Livorno je kulturološko središte i centar umetnosti koje je samo stanovništvo učinilo vrlo naprednim. Vekovima se u gradu razmenjivala roba, kultura i znanje.

Međutim, dani slave nisu trajali večno. U Drugom svetskom ratu američki vazdušni napadi uništili su veći deo strateške luke i središte grada, čime je Livorno postao jedan od najteže bombardovanih gradova u Italiji. Sve to je prouzrokovalo da se grad nepromišljenim i brzopletim posleratnim preuređenjem sasvim pogrešno obnovi.

Javna slika Livorna, koja je već bila narušena ratom, dodatno je uništena novim racionalističkim zgradama koje su podignute tik uz arhitekturu iz 17. veka, pa grad izgleda neskladno i neuravnoteženo. Novije zgrade su nakaradno prilepljene uz stare istorijske građevine, i to se nikako nije dopalo građanima.

Najružniji grad u Toskani

Takav stav je i danas aktuelan. Meštani još uvek nisu preboleli takozvano zdanje Nobile Interrompimento, veliku racionalističku zgradu podignutu posle rata na mestu gradske Pjace grande. Pjaca, koja je nekada bila jedan od najvećih evropskih trgova, sada je samo parkiralište s jedne strane zgrade i autobuska stanica s druge.

Livorno je grad koji ne pripada toskanskom kraju, kako meštani kažu. Osim toga, ako se uporedi sa drugim gradovima u regionu, on je daleko neskladniji, da ne upotrebimo drugi izraz. Lokalci kažu, iako ga vole i žive u njemu, da je najružniji grad u Toskani pa čak i Italiji.

Iako se u prošlim decenijama grad nije oslanjao na turizam, zahvaljujući uspešnom lučkom poslovanju, došlo je do promene u tom razmišljanju. Livorno ima mnogo šta da ponudi turistima, od mora i kulture do hrane i vina. Grad nudi autentična, nestereotipna iskustva, jer mu multikulturalnost to omogućava.

Umetnička scena je živahna, održava se mnoštvo muzičkih festivala. Osim toga, poštuju se sve lepe umetnosti, od pozorišta do slikarstva. Drugim rečima, Livorno je stvoren za posetioce koji su voljni da istraže malo dublje lokalnu istoriju i upoznaju se sa njegovim netipičnim karakterom. Ako pitate lokalce, ne postoji bolji grad na svetu, bez obzira na njegov izgled.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Foto: Shutterstock/andriano.cz
Grad kontrasta i kulturnih bogatstava: Moskva kao najbolja destinacija za jesenje putovanje
Ilustracija, Foto: Profimedia
Najjeziviji hotel koji je ikada postojao: Misteriozne smrti u njemu nikad nisu rešene FOTO
Foto: Shutterstock/StevanZZ
Najbolje destinacije za jesenja putovanja: Uplovite u šaroliku magiju prirode
Ilustracija: Shutterstock/lassedesignen
Ako pilot izgovori ovaj broj tokom leta, to znači da ste u ogromnoj opasnosti
Foto: Profimedia
Potrebno vam je 3.000 evra? Preselite se u Španiju i zaradite novac FOTO
Foto: Profimedia
Karipsko ostrvo od stenovite pustinje pretvoreno u zeleno utočište za životinje
Foto: Profimedia
Veliko priznanje za turizam: Portugal proglašen za "Vodeće odredište u Evropi 2023“
Foto: Profimedia
Najviše Srba makar jednom u životu želi da poseti ovo mesto: Ljudi iz 122 države maštaju o tome
Foto: Profimedia
Manje poznata Italija: Skrivena destinacija sa bogatom istorijom i autentičnom kulturom
Foto: Profimedia
Objavljena lista najtraženijih atrakcija na svetu: Šta je turistima najinteresantnije u Srbiji?
Foto: Shutterstock/ESB Professional
Najbolje destinacije za jesenja putovanja VIDEO
Foto: Profimedia
Vodimo vas u Hamburg: Grad mostova, čudesne arhitekture, ludih žurki i sjajnih ideja FOTO
Foto: Shutterstock/xbrchx
Novi Sad postaje sve primamljivija turistička destinacija: Bogata ponuda u oktobru VIDEO
Foto: Ilustracija, Shutterstock/serato
Riznica lekovitih izvora u Srbiji: Ovu okrepljujuću banju obožavao je i kralj Milutin VIDEO
Foto: Shutterstock/Ilija Ascic
Poznati svetski magazin odabrao najbolju destinaciju za odmor: Ovu zemlju Srbi obožavaju VIDEO
Foto: Shutterstock/Thomas Reprich
Dekoraciju godišnje plaćaju 30.000 evra: Evo kako izgleda najšarenija lokacija u Londonu VIDEO
strana 1 od 19731 idi na stranu