Foto: Rina
Foto: Rina

Otkrivene piramide u Srbiji – meštani kažu da su iste kao bosanske

Podeli

Do sada smo mogli čuti za egipatske i bosanske piramide, ali ako se može verovati dokazima koje su priložili lokalni poznavaoci ovog fenomena, sve su prilike da se i Srbija može pohvaliti njihovim postojanjem. Na putu ka ariljskom selu Visoka sa leve stane uzdižu se dva piramidalna brda koja svakom prolazniku zapadaju za oko. Smeštena su na istoj geografskoj širini kao bosanske piramide, poziciji prema zvezdama a i ugao koji zahvataju one komšijske istovetan je ovima u Srbiji.

"To su vrhovi mali i veliki Ostreš, mnogi ih nazivaju ariljske piramide ne samo zbog špicastog izgleda, već i po tome što su sličnih i visina i dimenzija kao one u Bosni i Hercegovini. Kao deca mi smo se peli na sami vrh Ostreša i nailazili na brojne misteriozne spomenike koji su sakriveni dobuko u šimi, kao i na neke rupe, nalik podzemnim tunelima, koji su izgledali jezivo. Ovde su u nekoliko navrata vršena bušenja radi ispitivanja terena, a mnogi veruju i da ova dva piramidalna brda kriju neku energiju", rekao je Dragan iz sela Dobrače kod Arilja.

Toponimi bi takođe mogli da ukazuju na podudarnosti. U blizini bosanskih piramida je mesto Visoko, a kod ariljskih selo Visoka. Na tom području smestila se i Visočka banja sa mnogo termalnih izvora, što takođe može biti još jedan parametar da se u blizini nalaze piramide, koje u svom sastavu imaju dosta šupljina i dosta pećina. Dva piramidalna brda kod Arilja se od okoline izdvajaju oštrim ivicama, a strme strane vode ka reci Veliki Rzav.

"Postoje mnogi putevi koji vode do vrha, ali njima kroče samo alpinisti i planinari, oni koji su fizički spremni, jer su usponi jako veliki i strmi. Najpristupačnija je južna strana. U letnjem periodu ima dosta gmizavaca, pa se ne preporučuje kretati bez nekog iskusnijeg člana posade. U nekoliko navrata su viđani i medvedi", dodao je Dragan.

Još uvek obavijene velom misterije, ariljske piramide čekaju nekog ko će ih detaljno istražiti i potvrditi sve ove činjenice. Brojni turisti koji se upute na ovaj lokalitet ostaju fascinirani prirodnim lepotama Visočkog kanjona, ali i lekovitošću banjske vode. To lečilište postoji čitavih osam vekova, a u upravo u Visočkoj banji su mnogi pronašli spas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19037 idi na stranu