Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Drevni podzemni grad u Turskoj su pronašle kokoške: Tu je nekada živelo čak 20.000 ljudi VIDEO

Podeli

Ispod Kapadokije u Turskoj nalazi se Derinkuju, podzemni grad u kojem je nekada živelo 20 hiljada stanovnika.

Njegov drevni naziv je Elengubu. Nalazi se 85 metara ispod površine Zemlje i ima čak 18 nivoa tunela. Bio je naseljen hiljadama godina - ovde su živjeli Frigijci, Persijanci, hrišćani iz vizantijskog doba i mnogi drugi narodi... Kapadokijski Grci su ga napustili 1920-ih godina, odnosno kada su ih porazili Turci. Tada su masovno pobegli u Grčku.

Ne samo da se podzemne sobe protežu stotinama kilometara, nego ovde postoje i više od 200 odvojenih gradića, koji formiraju ogromnu "podzemnu mrežu".

Neimenovani meštanin je 1963. "ponovo otkrio" Derinkuju. Naime, njegove kokoške su stalno bežale i tako nabasale na ovaj grad. Meštanin je zatim iskopao prolaz i bio fasciniran onim što je pronašao. Ovde su, između ostalog, postojala skladišta za hranu, štale za stoku, škole, vinarije pa čak i kapelica. Derinkuju je 1985. godine uvršten na UNESCO-vu listu svetske baštine.

Tačan datum izgrade Derinkujua još uvek nije poznat. Prvi put se spominje u delu "Anabasis", koje je 370. godine pre nove ere napisao Ksenofont. On u ovoj knjizi govori o ljudima iz Kapadokije, koji su živeli u kućama pod zemljom. Ta pojava mu je bila neobična, s obzirom na to da je većina stanovnika tada živela u naseljima na obližnjim liticama.

Smatra se da su većinu Derinkujua izgradili Frigijci jer su oni imali sredstva potrebna za izgradnju složenih podzemnih objekata. Oni su činili jedno od najistaknutijih carstava u Anadoliji. Derinkuju se koristio za skladištenje robe, ali je napravljen kako bi stanovnici mogli da se sakriju od osvajača. Veruje se da je tokom vizantijske ere ovde živelo čak 20 hiljada ljudi.

Danas turisti plaćaju oko 60 lira (oko 400 dinara) da uđu u Derinkuju. Naravno, tuneli su uski i slabo osvetljeni. Impresivno je to što ovde postoji sistem za ventilaciju i bunar iskopan na više od 55 metara dubine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19920 idi na stranu