Izvor: index.hr

Hrvatski bloger Kristijan Iličić nalazi se u Avganistanu, gde je dobio zaštitu talibana. Na svojim kanalima na društvenim mrežama prepričao je susret s talibanskim vođom, a zatim i nastavak komuniciranja s njima tokom svog putovanja po Avganistanu.

"Upravo se dogodila jedna zaista zanimljiva situacija. U lobiju sam hotela, aploudujem storije jer tu internet koliko-toliko dobro radi. Kroz ova vrata zatim ulazi lik ceo u belom, izgledao je kao talibanski vođa, kao lik kojeg sam znao da vidim u vestima, na TV-u. Seo je preko puta mene, s njim su bila dvojica naoružanih talibana", opisao je Iličić situaciju iz hotela u kojem odseda.

@kristijanilicic ♬ original sound - Kristijan Ilicic

Talibani ga potražili u hotelu

Iličić priča da mu je taliban rukom pokazao da ne mora da brine i potražio njegove prevodioce.

"Počeo je nešto da priča, izgledalo je vrlo ozbiljno. Međutim, onda mi je prevodilac preveo i rekao da su mi poželeli dobrodošlicu, da su došli da provere u hotelu kako sam, je li sve u redu. Rekli su da žele da moje putovanje prođe kako treba, da niko ne sme da me dira i da ih nazovem ako budem imao bilo kakvih problema s bilo kime", opisao je Iličić te dodao da talibani znaju tačno kad je ušao u zemlju te da će isto tako znati kad je napusti.

Zbog sigurnosti mu dodelili talibanskog vojnika kao pratnju

Talibani su mu dodelili i vojnika da ga "čuva". "Kad sam poslednji put bio u Avganistanu, bojao sam se da me ne otmu i ne ubiju. Sad, manje od dve godine kasnije, hodam tuda i uz mene je talibanski vojnik koji me čuva da nemam nikakvih problema. Čisto radi sigurnosti, neverovatno. Ovaj grad je pun talibana, a ja sam jedan od retkih stranaca koji je uspeo da uđe ovde. Svi me čudno gledaju jer imam kameru i pričam na hrvatskom", pojasnio je.

Iličić je zatim nastavio da snima svoje putovanje kroz krajeve kojima vladaju talibani. U gradu Čagčaranu su ga fotografisali za talibanske novine. "Verovatno sam jedini turista koji je posetio ovaj grad", zaključio je Iličić kojem u komentarima na TikToku brojni Avganistanci žele dobrodošlicu.

@kristijanilicic Slikali su me za talibanske novine buduci da sam jedan od rijetkih turista na svijetu koji je posjetio ovaj grad. #afghan #ghor #afghanistantiktok #afghanistan🖤❤️💚 #chagcharan #afghanistan🇦🇫🇦🇫🇦🇫🇦🇫 #kristijanilicic #putovanja #putovanje ♬ original sound - Kristijan Ilicic

Dozvolili mu da snima nacionalni park dronom

Bloger je uspio da podigne i dron iznad grada, a talibani su ga zamolili da fotografiše i njih.

"Stigli smo u nacionalni park Band-e Amir, 600 kvadratnih kilometara idiličnog jezerskog pejsaža usred regije Bamjan, koji je osnovan 2009. godine s idejom da ljudi ovde pronađu oazu mira i da za sobom ostave svu težinu koju je u njihovim životima ostavila vladavina talibana. U tome času, talibani više nisu vladali zemljom. Danas, 13 godina posle, talibani su opet tu.

Odmah na ulazu naišao sam na talibanskog zapovednika i policije u Kabulu. Ugledao je u mojoj ruci profi aparat, pa mi je prišao. Poželio mi je dobrodošlicu u Avganistan i pitao me mogu li da ga fotkam i pošaljem mu slike na WhatsApp", prepričao je.

"Nisam odbio i tako sam igrom slučaja 'postao' službeni fotograf talibana. Slično kao i na onom check pointu, poželeo mi je da se lepo osećam u državi, uveravao me da nemam čega da se bojim, izrazio je uverenje da ću uživati u putovanju zemljom. Dodao je, ako imam ikakav, pa i najmanji problem, da mu se slobodno javim na WhatsApp", kaže i dodaje da je vidio talibane kako se poput dece voze na pedalinama.

"Njihov mentalni sklop je smešten negde u 12. veku, ovako nešto nisu do sad videli niti se imali prilike da se vozikaju na takav način i na njihovim sam licima video zaista onako iskrenu, iskonsku, gotovo dečju radost. I kako sad sve ovo uklopiti u sliku o Avganistanu danas?", prepričava Iličić.

"Rekao sam licu iz talibanskog zapovedništva ako želi da mu pošaljem slike na WhatsApp da mora da me pusti da letim dronom! Malo sam rizikovao što mu uopšte govorim da imam dron, ali ko ne rizikuje taj ne profitira. Mislim da sam jedini turista u svetu koji je od dolaska talibana na vlast leteo dronom u Avganistanu", napisao je uz snimak.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.