Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Možete da mu priđete "s leđa" – zovu ga najlepšim vodopadom Slovenije VIDEO

Podeli

Da je Slovenija uvek savršena ideja, pogotovo za ljubitelje prirode koji žele nešto "svetsko, a naše", potvrđuje i vodopad Peričnik u našem komšiluku. Smešten je na severozapadu Slovenije, nedaleko od granice s Austrijom i Italijom, a odlična je tačka ako želite da povežete izlet turu po Nacionalnom parku Triglav.

Verujemo da nakon ovoga više nikakvi dodatni argumenti nisu potrebni, no upoznajmo se ipak malo s ovim lepotanom. Nalazi se u regiji Gorenjska Jesenice nedaleko od reke Triglavska Bistrica. Smatraju ga jednim od najlepših vodopada Slovenije. Takozvani Donji Peričnik visok je oko 52 metra, a okružuje ga nekoliko vidikovaca i možete mu prići u nekoliko etapa. Štaviše, možete mu prići "s leđa"!

No, krenimo od početka. Staza koja vodi do prvog dela nije zahtevna, ali očekujte penjanje 100 metara u visinu. Trebaće vam 10-ak minuta do te tačke. Ovde možete posmatrati vodopad spreda, ali možete da pođete stazom koja vodi u stene iza vodopada. Prizor je spektakularan jer imate utisak kao da ste u prostoriji koja ima vodene zavese.

Staza vodi dalje odakle možete da posmatrate vodopad sa strane, i tu se takođerpruža prekrasan pogled. Da biste videli viši deo vodopada, tzv. Gornji Peričnik koji je visok 16 metara, pođite stazom koja kreće s desne obale reke. Trebaće vam oko 20 minuta do vrha, a tamo vas čeka prekrasan pogled na dolinu reke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18957 idi na stranu