Foto: editorial_head/Shutterstock
Foto: editorial_head/Shutterstock

Hotel koji prkosi vremenu: Za 130 godina ugostio mnoge slavne, Agata Kristi pisala u njemu

Podeli

Hotel Pera Palas, koji se oko 130 godina nalazi u najlepšem kutku Istanbula i prkosi istoriji, ima status hotela-muzeja zbog soba ispunjenih sećanjima na njegove slavne goste.

Pera Palas je bio dom mnogim istorijskim ličnostima u Istanbulu, a takođe je svedočio i brojnim istorijskim događajima. Mustafa Kemal Ataturk je od 1917. mnogo puta boravio u hotelu Pera Palas i ugostio svoje visoke goste.

Soba 101, u kojoj je boravio, pretvorena je u muzej na 100. godišnjicu njegovog rođenja. U prostoriji uređenoj u Ataturkovim omiljenim bojama izložena su dela poput njegovih ličnih stvari, knjiga kupljenih na aukcijama, časopisa, potpisanih fotografija i medalja.

Hotel Pera Palas bio je izbor stranih diplomata, zvaničnika vlada, političara i umetnika koji su posećivali Istanbul tokom njegove istorije. Agata Kristi, jedna od najčešćih gošća Pera Palasa, pod ovim je krovom napisala mnoge svoje poznate romane koji se i danas s oduševljenjem čitaju.

Soba 411, u kojoj je autorka stalno boravila, danas je posećena i kao muzej. U hotelu, koji aktivno pruža usluge smeštaja, apartman Greta Garbo je ukrašen mirisom ruže i svile, apartman Ernest Hemingvej opremljen je Hemingvejevim knjigama, apartman Pjer Loti s pogledom na Zlatni rog svojim posetiocima nudi ugodnu šetnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18962 idi na stranu