Izvor: DPA

U Hamburgu, gradu gde su Bitlsi pronašli svog bubnjara i odsvirali više svirki nego u bilo kom drugom gradu, istoriju čuvenog benda je teško ispratiti - osim ako ne krenete u ovu pešačku turu.

Da li ste znali da su Bitlsi, kada su još uvek bili uglavnom nepoznati na međunarodnom nivou, nastupili 92 večeri zaredom u muzičkom klubu Top Ten u Hamburgu? Ili činjenicu da su svog bubnjara, Ringa Stara, našli u nemačkom lučkom gradu? Sve je ovo deo priča koje je ispričala Stefani Hempel, jedan od vodećih nemačkih stručnjaka za Bitlse i vodič kroz neizostavnu pešačku turneju Bitlsa u Hamburgu.

Najmanje jednom nedeljno ona vodi turističku turu hamburške oblasti St. Pauli, gde su momci se momci iz Liverpula vinuli u zvezde.

Naime, iako su Bitlsi nastali u Liverpulu, put benda do međunarodne slave bio je čvrsto usidren u Hamburgu, gde su na bini odsvirali ukupno 1.200 sati na 281 koncertu. Danas Hamburg ima malo tog nasleđa da pokaže - osim ako i vi, poput Hempelove, ipak znate gde da tražite .

Stefani Hempel, kojoj je otac preneo ljubav prema muzici Bitlsa, već 18 godina vodi na Bitls ture ka najvažnijim gradskim lokacijama u istoriji benda.

Postoji klub Indra u hamburškoj četvrti Sent Pauli, gde je bend (tada bez Ringa Stara) svirao pred publikom prostitutki, makroa, gangstera i rokera 17. avgusta 1960. godine.

Priče Bitlsa nastavljaju se u Kajzerkeleru i klubu Top ten, zatim mračnom prostoru za izvođenje u starom bioskopu "Jegerpasažu" i mestu gde je nekada bio čuveni klub Star.

"Bitlsi su napisali veliko poglavlje pop istorije u Hamburgu", kaže Stefani i dodaje:

"Ne postoji mesto na svetu gde su Bitlsi provodili toliko vremena na sceni kao ovde u Hamburgu na Sent Pauliju. Čak ni u Liverpulu."

U Hamburgu je bend morao da improvizuje, dodaje novu muziku i razvija bolji kontakt sa publikom, pre nego što počne da radi na sopstvenom materijalu i uputi se na pohod ka svetskoj slavi. Takođe su tek u Hamburgu upoznali Ringa Stara, koji će kasnije postati deo benda, 1962. godine.

Dok je u njihovom rodnom gradu Liverpulu turizam Bitlsa otvorio oko 2.300 radnih mesta, uz obilaske, muzeje i memorijale, Hamburg nema šta da pokaže.

Muzej Bitlsa je tamo trajao samo nekoliko godina, a trg Bitlsa u Sent Pauliju više nije osvetljen noću.

Hempelova svoju ulogu vidi u širenju svesti o istoriji Bitlsa u ovom gradu, možda najbolje poznatom na međunarodnom nivou po svojoj masivnoj lučkoj oblasti, užurbanom noćnom životu.

Upravo zato je osmislila turu Bitlsa pre skoro dve decenije.

"U Hamburgu nije bilo ničega što bi me podsećalo na Bitlse, a kao obožavalac sam to zaista želela da imam", rekla je.

Posetioci Hamburga mogu da krenu u tročasovni obilazak na engleskom ili nemačkom svake subote u periodu između aprila i novembra.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.