Izvor: pun kufer

Kraj lepih jadranskih obala često mogu da nam promaknu čuda prirode skrivena u zelenilu šuma tik do prvih plaža. Jedno od takvih zanimljivih fenomena nalazi se na jugu Jadrana. Zmajevo oko poznato je i kao Rogozničko jezero jer se nalazi na Gradini u Rogoznici.

Jezero u Hrvatskoj je ispunjeno slanom vodom, a s morem ga povezuje pećina čiji se otvor može videti na obali. Prikladno, pećina nosi ime Zmajevo uho, a zanimljivo je to da je veća i dublja od samog jezera.

No, ono što je još zanimljivije je ponašanje ovog jezera zbog kojeg često možemo čitati novinske naslove poput "Zmajevo jezero promijenilo boju". Naime, svakih nekoliko godina ribe, meduze i ostali stanovnici jezera se "iseljavaju" u obližnje more. Tada se jezero zamuti i promeni boju, a kada se "profiltrira" životinje se ponovno vraćaju. Do sledećeg puta kada opet ponestane kiseonika a jezero "proključa".

Tako da, nemojte se iznenaditi ako ugledate različite boje u jezeru, koje mogu varirati od žuto crvenkaste do zeleno plave. Jezero je i dalje popularno među plivačima i skakačima. Štaviše, ovde znaju da se odigraju predstave i zaigra vaterpolo, pogotovo jer je temperatura jezera malo viša od one u moru.

Jezero misterioznog imena sa sobom nosi i neke legende. Tako jedna kaže da je jezero nastalo nakon pada meteorita na istom mestu. Druga kaže da je reč bila o svemirskoj letelici. Treća kaže da je jezero nastalo zbog kletve koju je slepi brat bacio na drugog brata koji ga je, iskoristivši njegovu slepoću, prevario za nasledstvo.

I naravno, tu je legenda koja spominje rogozničkog zmaja koji teroriše lokalno stanovništvo i strada od ruke heroja koji je odlučio da spasi lepu devojku od proždrljive i okrutne zveri. Samo, ova ima i sladak dodatak: postoji verovanje da će onaj zaljubljeni par koji se okupa zajedno u jezeru, ostati zajedno u sreći i ljubavi do kraja života, a taj brak biće krunisan zdravom decom.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.