Izvor: pun kufer

Ako ste ikada bili u Holandiji, verovatno ste primietili da kuće u toj evropskoj zemlji nemaju zavese. Lagana šetnja stambenim delom, na primer Amsterdama, omogućiće vam da zavirite u privatnost brojnih domova želeli to ili ne.

Čak i oni vlasnici domova koji imaju zavese nemaju potrebu da ih navuku te blokiraju znatiželjne poglede. U kulturi ovoga naroda to je duboko ukorenjeno ponašanje koje se tumači na nekoliko načina.

Većina povezuje tu naviku s protestantskom, odnosno kalvnističkom praksom pokazivanja svoga doma. Dobri ljudi nemaju šta da sakriju, pa se zato ne koriste zavesama, reći će protestanti. Upravo zato manjak zavesa vidljiv je i u Skandinaviji, u delovima Francuske, Engleske i Švajcarske.

Drugi pak ističu da je nedostatak zavesa na prozorima samo još jedan način da pokažu svetu koliko su uspešni, odnosno šta sve poseduju u svom domu – od najnovijeg modela televizora do skupocenog kauča.

Antropolozi Hilje van der Horst i Jantine Mesing istraživali su taj fenomen u 2006. godini te su zaključili da je manjak navučenih zavesa u Holandiji veći u blisko povezanim zajednicama nego u "otuđenim" komšilucima.

Takođe, oni koji nisu navlačili zavese više su se trudili da urede svoj životni prostor, a prozore su kitili cvećem te umetničkim delima.

Holanđani ne vole zavese i jer ne žele da im išta blokira pogled u svet. To je još više izraženo u poslednje vreme kada su brojne zemlje uvele karantin zbog pandemije koronavirusa, a zbog koje je ograničeno kretanje na otvorenom na samo najnužnije aktivnosti.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.