Izvor: B92

Budimpešta je jedan od najlepših evropskih gradova koji svim posetiocima pruža mnoštvo kulturnoistorijskih znamenitosti i atrakcija. Ako ste je posetili, da li ste primetili da neke od njih možete da vidite i širom sveta? Proverite.

Lančani most u Engleskoj

Iako ne može da se poredi lepota i monumentalnost sa budimpeštanskom varijantom, brat blizanac Sečenjijevog lančanog mosta krasi horizont malog grada Marlou.

Ovaj most ima upadljivu sličnost sa mađarskom verzijom i to sa dobrim razlogom. Obe varijante je osmislio isti arhitekta Vilijam T. Klark.

Interesantno je da su originalni delovi Sečenjijevog lančanog mosta zapravo napravljeni u Engleskoj, a zatim prevezeni u Budimpeštu na sklapanje.

Budimpešta za početnike: Kraljica Dunava i prestonica gulaša FOTO

Ako govorimo o veličini, engleska verzija mosta je mnogo manja, ima "samo" 72 metra, dok je mađarski most, koji predstavlja i najstariji stalni most na mađarskom delu Dunava, dugačak 375 metara.

11 mesta koja treba da posetite u Mađarskoj

Trg heroja u Kini

Na prvi pogled, kineska replika budimpeštanskog Trga heroja izgleda stovetno. Najčudnija stvar kod trga jeste što je tu postavljen gotovo u tajnosti, bez traženja dozvole ili informacije od bilo kog zvaničnog mađarskog državnog organa.

U tematskom parku "Globalni raj", koji je izgrađen 23 kilometra od Šangaja, nalaze se neke od svetski najpoznatijih zgrada i atrakcija - Akropolj, Koloseum, Toranj u Pizi, Bakingemska palata, Tadž Mahal, Velika piramida u Gizi, a među njima se nalazi i Trg heroja iz Budimpešte.

Globalni raj je bila jedna od najvažnijih kineskih investicija, otvorena 1996. godine. Međutim, u turističkom smislu nije toliko uspešan koliko se očekivalo. Možda zbog svoje lokacije, možda zbog cene karata, ali je godinu i po kasnije Globalni raj bankrotirao.

Naš Beograd jeste najpoznatiji, ali nije jedini: U SAD ih ima čak pet

Mađarski parlament u Rumuniji

U Rumuniji se nalazi minijatura mađarskog parlamenta, čija je izgradnja trajala šest meseci.

Tvorac je Imre Mezei, koji radi u građevinskoj industriji i koji je blagosloven veštim rukama i strpljenjem. Obično radi kao stolar i zidar, ali u slobodno vreme stvara zapanjujuće replike, koristeći sopstvene tradicionalne alate.

Ovaj detaljan rad ima za cilj da uhvati svaki detalj kultne zgrade u Budimpešti, uključujući skoro 700 malih prozora i poseban krovni sistem. Jedinstveno umetničko delo postalo je turistička atrakcija u Đerđošeku u Rumuniji.

Ponos Budimpešte: Mađari ga opisuju kao "Diznijev logo, samo stariji i lepši" FOTO

Zamak Vajdahunjad u Rumuniji

Malo ko zna da je fascinantni kompleks zamka u budimpeštanskom Gradskom parku replika. Originalni dvorac Hunjadi je najimpresivniji i najspektakularniji srednjovekovni zamak u Transilvaniji i najpoznatija turistička atrakcija u regionu.

Mađarski pisci su ovaj impresivni gotički zamak nazvali "kraljem dvoraca".

Čuva ga kula zvana Nebojša: Jedno od sedam čuda Rumunije za koje se vezuju tri legende FOTO

Čuva sećanje na šest vekova istorije, ne samo na porodicu Hunjadi već i na transilvanijske prinčeve i porodice.

Budimpešta u Americi

Da li ste znali da mađarska prestonica ima pobratima u Americi? Naselje koje se sastoji od sedam zgrada nalazi se u Džordžiji i osnovali su ga mađarski imigranti posle 1880. godine.

Došli su na poziv Ralfa L. Spensera, rođenog u Konektikatu, koji je imao plan da napravi vinograde u brdima okruga Haralson, tražeći evropske imigrante sa određenim znanjem o proizvodnji vina. Mađarska zajednica je došla iz Pensilvanije, gde su radili u rudnicima.

Spenserova ponuda bila je neodoljiva: u zamenu za proizvodnju vina mogli su da rade u industriji koja ih podseća na njihovu domovinu i da dobiju zemlju. Do kraja veka, oko 200 porodica se doselilo u to područje i svoje najveće naselje nazvalo Budimpešta u znak poštovanja prema glavnom gradu Mađarske.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.