Izvor: putujsigurno.rs

Mnogi srpski turisti su "otkrili" Albaniju kao destinaciju za letovanje tek u toku pandemije.

Albanija se još uvek može smatrati relativno slabo razvijenom zemljom kada je u pitanju turizam, pa ako vam je dosadilo da se borite sa gužvama na grčkim i crnogorskim plažama, razmislite da posetite albansku rivijeru. Veliki broj prelepih plaža, neverovatni pejzaži, ukusna hrana i više nego gostoljubivi meštani – sve ovo krasi albansku obalu koju zapljuskuju Jadransko i Jonsko more.

Tri najpopularnija letovališta u Albaniji VIDEO

Predstavljamo vam 5 odredišta u Albaniji koja mogu biti i više nego dovoljan razlog da ovo leto provedete upravo na albanskoj rivijeri.

Saranda – glavni turistički centar na rivijeri

Saranda predstavlja savršenu kombinaciju prirodnih lepota i pristupačnosti. Ovaj turistički centar, koji podjednako vole turisti iz okolnih zemalja kao i Albanci, predstavlja biser albanskog primorja i odlična je alternativa skupljim gradovima i odmaralištima na rivijeri.

Sam grad je vrlo energičan što se tiče noćnog života. Pun je barova i lepih restorana koji će vam ponuditi odlične lokalne specijalitete. Nedaleko od Sarande nalazi se Nacionalni park Butrint, stari rimski grad i arheološko nalazište, kao i ostrvo Ksamil, udaljeno svega nekoliko kilometara od poznatog grčkog ostrva Krf. Takođe, na samo par kilometara od Sarande smešten je i zamak Lekursi sa čijih se kula pruža neverovatan pogled na Sarandu i okolinu. Iz samog grada organizuju se ture i izleti do znamenitosti u okolini, gde ćete od vodiča saznati sve detalje o tim odredištima.

Saranda je nekada bila središte jevrejske zajednice u Albaniji koja je svoj vrhunac dostigla u 5. veku nove ere, o čemu svedoče ostaci sinagoge smešteni u samom gradu. Ukoliko želite da posetite još neke verske objekte, tu je pre svega Manastir 40 svetih, podignut u čast 40 hrišćanskih rimskih vojnika koji su stradali jer su odbili da se odreknu svojih verskih uverenja. Albanija je zemlja u kojoj pored muslimana živi i veliki broj hrišćana (katolika i pravoslavaca), pa ne čudi raznolikost svetinja i religijskih objekata koji se u njoj nalaze.

Mesta u Albaniji u kojima možete da uživate kao u Grčkoj VIDEO

Orikum - mesto koje je sačuvalo stari šarm

Orikum je malo mesto sa oko 5 hiljada stanovnika na obali Jonskog mora, oko 30 kilometara udaljeno od Valone (Vlora), druge po veličini luke u Albaniji. Ima dugu šljunkovitu plažu koja je savršena na opuštanje. Gotovo celo mesto izlazi na obalu mora, pa bez obzira u kom njegovom delu se nalazite neće vam biti potrebno više od desetak minuta do plaže.

Mesto je tokom godina sačuvalo svoj stari šarm i u njemu se možete upoznati sa istorijom ljudi koji žive na ovim podnebljima. Zbog idealnog geografskog položaja, Julije Cezar je ovde logorovao svoje trupe za vreme rimskog građanskog rata. Na kraju zaliva se nalazi arheološki park sa ostacima amfiteatra i mreže rimskih puteva.

Albanija postala hit za naše turiste: "Pre svega, veoma je jeftina" VIDEO

Ksamil - grad rajskih plaža i ostrva

Ksamil među turistima slovi kao jedna od tri najbolje destinacije na albanskom primorju. Nalazi se na samo 17 kilometara od Sarande u južnom delu Albanije, gotovo na samoj granici sa Grčkom. Preciznije rečeno, Ksamil predstavlja zajednički naziv za mestašce sa oko 3000 stanovnika i grupu malih okolnih ostrva do kojih možete doći čamcem, ili čak doplivati ako ste vešti i imate dobru kondiciji.

Plaže prekrivene belim peskom, ležaljke, prozirno tirkizno more i mediteranski odsjaji sunca čine Ksamil savršenim mestom za opuštanje. S obzirom da je ovo odmaralište jedno od najpoznatijih u primorskoj regiji Albanije, nemojte se iznenaditi ako bude bilo gužve na plažama. Ipak, zbog svog geografskog položaja i blizine grčkog ostrva Krf, Ksamil je savršena destinacija kada je u pitanju letovanje u Albaniji i mesto za stvaranje nezaboravnih uspomena sa letovanja.

Nacionalni morski park Karaburun - Sazan

Jedini morski park u Albaniji nalazi se na potezu između poluostrva Karaburun i ostrva Sazan. Područje se prostire na nekoliko kilometara i obuhvata mnoštvo neizmernih prirodnih lepota. Ostrvo Sazan je do nedavno bilo potpuno turistički zapostavljeno, a njegov nagli skok počinje od 2014. godine, kada je ka njemu krenuo prvi turistički trajekt.

Celo poluostrvo Karaburun je rezervat prirode pod zaštitom države. Osim predivne plaže i čistog mora, Nacionalni morski park vam pruža mogućnost da istražujete pećine u kojima su mornari iz davnih vremena ostavljali svoje poruke uklesane u stene. Prilično zanimljiva opcija ukoliko želite aktivan odmor. Takođe, u vodama oko poluostrva se nalaze potopljeni brodovi iz Drugog svetskog rata, kao i galije starih Grka i Rimljana.

Jedan od najlepših gradova Albanije: Mesto sa hiljadu prozora FOTO

Plaža Gjipe – najlepša plaža Albanije

Plaža Gjipe je po mišljenu većine turista ne samo najlepša plaža u Albaniji, već i jedna od najlepših u Evropi. Kristalno čisto more nestvarnih boja predstavlja njenu glavnu odliku, a na kraju plaže se nadvijaju litice, idealno mesto za skokove u vodu koje će privući pažnju svakog adrenalinskog zavisnika.

Plaža je potpuno izdvojena i osamljena i do nje nema asfaltnog puta. Postoji nekoliko opcija kako da dođete na Gjipe – brodićem (što je najčešći slučaj), kajakom ili hodanjem od 20-30 minuta po manje pristupačnom terenu. Ukoliko na Gjipe dolazite sa kopna naš savet je da zbog kamenitih staza nosite udobnu i čvrstu obuću, najbolje kvalitente patike, što će vam u značajnoj meri olakšati kretanje.

S obzirom da je plaža teže pristupačna, na njoj je manje turista, što je čini pravim rajem za one koji vole čisto more i plaže bez gužve. Na samoj plaži se nalazi nekoliko barova i manjih restorana gde se možete okrepiti uz omiljeno piće, ali i poručiti nešto sa kuhinjskog menija kada ogladnite.

Šta još nudi albanska rivijera?

Tradicionalna primorska sela Albanije predstavljaju jedinstven raritet. Možda nisu poznata kao neka grčka ili italijanska odredišta, ali svakako imaju svoj šarm i baš zbog manjka turista nisu promenila svoj izgled vekovima unazad, a meštani su uglavnom zadržali stari način života. U većini varošica su još uvek očuvane kamenim kockama popločane kaldrme, pa je šetnja ulicama albanskih primorskih mesta kao šetnja po prošlosti.

Još jedan valjan razlog da posetite albansku rivijeru je i ukusna i veoma raznovrsna hrana. U restoranima na južnoj obali možete probati specijalitete od ribe i morske plodove, vegetarijanska jela, ali i albanske gastronomske specijalitete kao što je "tave kosi" (kuvana jagnjetina sa jogurtom). Najbolje od svega je što ćete takvu porciju verovatno platiti samo par evra.

Šest atrakcija koje će vas namamiti da posetite ovaj albanski grad FOTO

Kada već govorimo o troškovima letovanja, Albanija turistima nudi priliku da provedu prelep letnji odmor, a da pritom ne potroše mnogo novca. U poređenju sa drugim susednim zemljama koje izlaze na more, cena letovanja može biti i do 30 odsto jeftinija.

Ukoliko želite aktivan odmor i ne želite se zadovoljiti samo kupanjem u moru, možete posetiti i neke znamenitosti u unutrašnjosti Albanije kao što su planinski prolaz Logar, gradovi Tirana, Skadar, Drač, zatim Berat (grad sa hiljadu prozora) ili Đirokastra koji se nalazi pod zaštitom Uneska.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.