Izvor: pun kufer

U samom središtu Zaragoze, glavnom gradu španske provincije Aragon, nalazi se jedan od najlepših primera špansko-islamske arhitekture koji ne smete propustiti ako budete u blizini.

Palata Aljaferia utvrđeno je srednjovekovno zdanje iz 11. veka. Bila je to rezidencija za pripadnike arapske dinastije Banu Hud koja je tada vladala Zaragozom, a po njoj se može videti kakav su standard uživali.

Gradnju je naredio Abu Džafar Ahmad ibn Sulejman al-Muktadir Bilah (ali možete ga zvati jednostavno Al-Muktadir, tj. Veličanstveni), a samu palatu nazvao je Palatom veselja. "Zbog tebe sam ostvario svoje najveće želje, i premda u svom kraljevstvu nemam ništa drugo, za mene si ti sve što sam ikad hteo", opjevao ju je.

Nakon dinastije Banu Hud rezidenciju je preuzeo Alfonso I. Aragon. U 15. veku poprima karakteristike palate, a u 16. dobija elemente vojnog utvrđenja. Najstariji očuvani deo palače danas je tzv. Toranj trubadura, koji je ime dobio po drami španskog romantičara Antonia Garcije Gutiereza, a koja je inspirisala i Verdijevu operu Trubadur.

Mnogi će se složiti kako su verovatno najlepši delovi palate tzv. Zlatni hodnik i unutrašnje dvorište Santa Isabel. Danas je Aljaferia jedini veći očuvani primer španske islamske arhitekture iz tzv. doba nezavisnih kraljevstava u 11. veku, a uopšteno se smatra kako su Aljaferia, Velika džamija u Kordobi i palata Alhambra tri najbolje očuvana primera špansko-islamske arhitekture te stoga uživaju posebnu pravnu zaštitu.

A zanimljivo je da danas ova predivna palata ima još jednu namenu. U njoj se nalazi uprava regionalnog parlamenta Autonomne zajednice Aragon – na čemu mogu pozavideti i najveći ne-ljubitelji kancelarijskih i birokratskih poslova…

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.