Izvor: B92

Grad Ansi nazivaju i biserom francuskih Alpa, pre svega zbog živopisnog pejzaža koji se sastoji od planinskih vrhova i bajkovitog glacijalnog jezera...

Jezero Ansi važi za jedno od najčistijih i najlepših u Evropi, a nalazi se u istoimenom gradu koji zbog brojnih kanala, ali i prelepe arhitekture nazivaju i alpska Venecija.

Grad Ansi nazivaju i biserom francuskih Alpa, pre svega zbog živopisnog pejzaža koji čine planinski vrhovi i fantastično glacijalno jezero.

Devet mesta u Francuskoj u kojima ćete uživati kao u Parizu FOTO

Grad, koji je ujedno i administrativni centar departmana Gornja Savoja, nalazi se u jugoistočnoj Francuskoj, 35 kilometara južno od Ženeve i 150 km od Liona. To ga čini odličnom bazom za istraživanje okoline, ali i utočištem od gužve većih gradova. Mali mostovi, prelepe ulice, prodavnice i pijace, kao i zamak koji dominira gradom čine ga zanimljivom destinacijom.

Zamak Ansi je restaurirani zamak koji danas služi kao muzej, a Ministarstvo kulture ga je proglasilo istorijskim spomenikom.

Tu se mogu videti brojne skulpture i slike regionalnih umetnika, a od velikog značaja je zbirka narodnog nameštaja od 15. veka pa nadalje, vredni predmeti, fotografije i makete planinskih kuća. Zamak je sagrađen između 12. i 16. veka, kada je služio kao rezidencija grofova od Ženeve i vojvode od Ženevoa-Nemura. Tokom istorije, zamak je više puta stradao u požarima, da bi u 17. veku bio napušten. Kasnije je služio za potrebe vojske do 1947. godine. Danas tamo postoji opservatorija.

Pošto se nalazi na brdu, dvorac je vredan posete samo da biste videli grad i jezero ispod. Palata iz 12. veka takođe je vredna pažnje, a među svojim brojnim atrakcijama intrigantno je da je nekada služila kao zatvor. Između jezera i starog grada nalazi se Most ljubavi sa kojeg se pruža savršen pogled na čamce i jezero, a u blizini su prelepe evropske bašte u kojima možete uživati u prirodi, najbolje uz fini zalogaj na travi.

Jedna od najvećih svetskih manifestacija animiranog filma može se naći i u alpskoj Veneciji, tokom juna, kada se održava Međunarodni festival animiranog filma, i to od 1960. godine.

U svakom slučaju, sa ovim francuskim gradom nećete pogrešiti ako tražite idilično, ali opet zanimljivo evropsko mesto na jezeru.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.