Foto: Shutterstock/RossHelen
Foto: Shutterstock/RossHelen

Čuva ga kula zvana Nebojša: Jedno od sedam čuda Rumunije za koje se vezuju tri legende FOTO

Podeli

Jedan od najvećih dvoraca u čitavoj Evropi izgrađen je u 15. veku, a prema jednoj od poznatih legendi, u njemu je bio zatočen upravo Vlad III Cepeš, poznatiji kao grof Drakula.

Rumunski dvorac Korvin poznat je i kao dvorac Hunjadi ili Hunedoari, po transilvanijskom gradu u kojem se nalazi. Ovo čudo gotičko-renesansne arhitekture jedno je od najvećih dvoraca Evrope, a pronaći ćete ga i na listi "Sedam čuda Rumunije" uz slavni parlament u Bukureštu i Drakulin dvorac.

Gradnja dvorca započela je u 15. veku, na inicijativu Janka Hunjadija kojeg pamtimo kao kapetana Beograda i regenta Mađarske. Bio je otac hrvatsko-ugarskog kralja Matije Korvina, a umro je u Zemunu.

Dvorac je podigao na mestu zamka koji je prethodno podigao kralj Karlo I, a u pedesetak prostorija danas se nalaze vredni primerci srednjovekovnog nameštaja i umetnosti.

Uz 754 stepenika do vrha - Dvorac Orava u Slovačkoj FOTO

Moćnog izgleda, s mnoštvom tornjeva i kula, prekrasnim unutrašnjim dvorištem i još lepšim panoramskim pogledom, dvorac je služio za odbranu, ali i raskošan život tadašnje elite. Jedan toranj koji je ostao sačuvan kroz svih šest vekova starosti, i sam je sačuvao uspomenu na savez balkanskih zemalja u borbi protiv Turaka – u svom imenu, Nebojša (Nje Boisia).

Dvorac koji "visi" sa litice visoke 123 metra turistima najzanimljiviji u avgustu FOTO

Dvorac pun legendi

Podrumi dvorca služili su kao zatvorske ćelije. U dvorištu tako možete videti bunar dubok 30 metara koji su, prema predaji, iskopala trojica turskih zatvorenika kojima je obećana sloboda onda kada dosegnu razinu vode. Kopali su godinama, no kad su konačno naišli na izvor vode, njihovi gospodari nisu održali obećanje.

Druga legenda još je zanimljivija, poput prave sapunice. Jeste li ikad za šetnje Budimpeštom ugledali skulpture gavrana koji u kljunu drži zlatni prsten? E, pa, isti taj gavran nalazi se na grbu porodice Korvin, a ova priča pomaže nam da shvatimo i zašto.

Ime od kog podilazi jeza: Kako je Vlad Cepeš postao Drakula

Ona kaže kako je Janko Hunjadi zapravo bio nezakoniti sin kralja Žigmunda Luksemburškog i Elizabete Morsine. Kako bi sačuvao Elizabetinu čast, Žigmund ju je udao za svog viteza. Janko je po rođenju dobio zlatni prsten kako bi kasnije mogao da dokaže svoje kraljevsko poreklo.

No, tokom jednog porodičnog putovanja, za vreme ručka i trenutka nepažnje, gavran je ukrao Jankov prsten, privučen njegovim sjajem. Ovaj je na to uzeo luk i strelu i pogodio ga, vrativši svoje zlato. Žigmund je čuo što se dogodilo i ostao impresioniran, odlučivši da će gavran postati porodični simbol.

Tu nije kraj pričama. Turiste često mame pričama kako je ovde svojevremeno zatočen i Vlad III, poznat kao Drakula. Premda je ovaj podatak upitan, poslužio je kao inspiracija Abrahamu "Bramu" Stokeru, irskom piscu poznatom po gotičkom romanu Drakula iz 1897. godine. Bile istinite ili ne, dvorac je svakako impresivan i vredan poseta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18959 idi na stranu