Izvor: pun kufer

S njega se pruža prekrasan panoramski pogled na Budimpeštu, Dunav i veličanstvenu zgradu Parlamenta. Ako posetite glavni grad Mađarske, ovu atrakciju ne bi trebalo da zaobiđete

Poseta Budimpešti ne bi trebalo da prođe bez posete legendarnom Ribarskom bastionu ili Ribarskoj tvrđavi.

Turistička atrakcija svojim imenom bi mogla da zavara one koji je još uvek nisu videli. Možda bi mogli da je zamisle kao skromnu tvrđavu ili kulu uz obalu. Ona to zapravo i jeste, samo što nije tako skromna.

Budimpešta za početnike: Kraljica Dunava i prestonica gulaša FOTO

Reč je o bastionu blizu Budimskog dvorca, na obalama Dunava.

11 mesta koja treba da posetite u Mađarskoj

Lako ćete ga prepoznati po svetloj, sivo-smećkastoj boji kamena i sedam kula koje simbolizuju vođe sedam plemena koja su naselila Mađarsku u 9. veku. Tu su i spomenici mađarskim velikanima koji su došli nešto kasnije, poput kralja Svetog Stefana Mađarskog i vojvode Janoša Hunjadija.

Iako je ovo velelepno zdanje u ovakvom obliku podignuto "tek” u 19. veku, na milenijumsku godišnjicu mađarske države, ime je dobilo u čast ribara. U srednjem veku držali su teritoriju pod današnjim zidinama. Tada se zvao Ribarska varoš ili Vodeni grad, a verovalo se da je "bastion" nastao od njihove odbrane zidina u opasnim vremenima.

Ali kasnije, arhitekta Frigies Schulek odlučio je da nova zgrada bude pristupačnija i otvorenija. Umesto skučenih prolaza, stepeništa i staza kakve imamo prilike da vidimo u mnogim zamkovima, Ribarski bastion je primetno prostraniji. To je delom i zbog činjenice da je izgrađen u sigurnijim vremenima, kada odbrambeni karakter više nije bio toliko važan.

Američki turisti ga nazivaju "mađarskom picom" - tradicionalni specijalitet, lek za mamurluk

Kako to obično biva, bastion je porušen u devastaciji tokom Drugog svetskog rata. Zanimljivo je da je Šulekov sin učestvovao u rekonstrukciji, pa je ovaj bastion svojevrsno zajedničko porodično delo. Kada su Sovjeti došli za nacistima, ponosno su okačili crvenu petokraku koja se videla sa velike udaljenosti, čisto kao podsećanje ko je "novi šerif" u gradu.

Danas je sve ovo samo deo burne prošlosti grada, a bastion je otvoren za posetioce željne kafe uz prelep pogled i dobre fotografije.

Novi rekord za Mađarsku - ovo je bila najposećenija palata prošle godine

Ne morate da plaćate ulaz za niže terase, ali ako želite da se popnete više, znajte da vredi "koliko para, toliko pogleda" (i muzike, jer melanholični zvuk violine često ovde odjekuje). Na sreću, cene su više nego prihvatljive.

Sa njega se pruža prelep panoramski pogled na Budimpeštu, Dunav i velelepnu zgradu parlamenta, a Mađari će je s ponosom opisati "kao logo iz filmova Volta Diznija, samo stariji i lepši"

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.