Izvor: B92

Za one koji traže nešto zaista posebno što bi inspirisalo njihova buduća putovanja, otkrivamo gradove sa najprijatnijim odnosom prema gostima na svetu za 2022.

Od bekstva na ostrva van dometa radara, do istorijskih gradova i arhitektonskih čuda i do netaknutih planinskih odmarališta, svih 10 ovogodišnjih destinacija odabrano je za dosledno pružanje izvanrednog gostoprimstva, o čemu svedoči više od 232 miliona verifikovanih recenzija putnika koji su pisali na Booking.com.

Matera, Italija

Ovaj zapanjujući južnoitalijanski grad je sa pravom u centru pažnje. Nije strano to da je pozadina za holivudske blokbastere, već je takođe prepoznat kao grad broj 1 na svetu za 2022. godinu, prema recenzijama putnika.

Bled, Slovenija

Svako ko traži aktivnu destinaciju za odmor trebalo bi da ima u planu Bled. Sa zadivljujućim tirkiznoplavim jezero, Bled je odlično mesto za planinarenje, sportove na vodi i biciklizam. Grad se takođe dugo zalagao za ekološki održive turističke prakse, što ga čini slikovitim mestom za ekološki savesnije i svesnije putnike.

Tajtung, Tajvan

Tajtung, na jugoistočnoj obali Tajvana, poznat je po svojim prelepim plažama, prirodnim parkovima i bogatoj autohtonoj kulturi, na koju je žestoko ponosan. Sa tropskom klimom tokom cele godine, putnici neće biti razočarani vremenom ili zadivljujućim pogledom koji grad nudi. Posebno vredna pažnje panoramska tačka je iz Lijušana, ponekad poznata i kao Šaran-planina. Tajtung ima bogatu i eklektičnu kulinarsku scenu koja je raj za gurmanske putnike. Dobar način da se krećete i otkrijete šta se nudi jeste da posetite noćnu pijacu Tajtung, koja vrvi od prodavnica ulične hrane.

Nafplio, Grčka

Nafplio, priobalni grad u istočnom delu poluostrva Peloponez, hvaljen je zbog svog šarma i lepote i nalazi se samo dva sata zapadno od Atine. Relativno nepoznat dragulj, Nafplio je odličan izbor za one koji žele da izbegnu gomilu stranih turista tokom letnjih meseci, i nudi obilje zadivljujuće arhitekture i istorijskih mesta za istraživanje.

Toledo, Španija

Smešten u centralnoj Španiji na samo 30 minuta putovanja vozom od Madrida, drevni grad Toledo dočekuje posetioce raširenih ruku i trebalo bi da bude na putu svakog preduzimljivog putnika. Grad, poznat po toleranciji prema različitim zajednicama koje vekovima žive harmonično, pruža dobar teren za sve koji su zainteresovani za istoriju, kulturu i arhitekturu.

Briž, Belgija

Srednjovekovni grad Briž je prelep i fotogeničan grad koji putnici mogu da istraže i uživaju. Često nazivan "severnom Venecijom“, grad takođe ima posebnu reputaciju zbog svog velikodušnog i toplog gostoprimstva. Dovoljno mali da se može istražiti pešice i poznat po svojim kaldrmisanim ulicama i istorijskim zgradama, ceo centar grada je proglašen Uneskovom svetskom baštinom. Briž je užitak za oči, a posetioci grada mogu da uživaju u prizorima besciljno vijugajući ulicama ili posmatrajući svet kako prolazi u udobnosti čamca kroz kanal.

Monte Verde, Brazil

Poznato kao "Švajcarska“ Brazila, Monte Verde je malo selo sa evropskim stilom i vibracijom. Ovaj neobični slikoviti grad će sigurno izazvati romantična osećanja, ali je takođe idealan i za sve ljubitelje planinarenja ili prirode koji žele da se popnu na šest vrhova kojima je ovo područje dom.

Nusa Lembongan, Indonezija

Odavno je omiljeno mesto surfera zbog neverovatnih talasa i opuštenog tempa života. Kristalno čisto tirkizno more je prava poslastica za svakog putnika koji poseti ovaj deo sveta. Iskustvo ronjenja i vožnje kajakom je dobar način da u potpunosti procenite lepotu ostrva i njegovih voda.

Ponta Delgada, Azori, Portugal

Ponta Delgada je glavni grad portugalskog arhipelaga Azori i poznat je po toplim izvorima i prelepom bujnom okruženju. Prelep i šarmantan grad, u kome putnici mogu da očekuju uske krivudave ulice, autentične restorane i jedinstvenu lokalnu arhitekturu.

Hoi An, Vijetnam

Hoi An se nalazi na centralnoj obali Vijetnama i ima kilometre prelepih belih peščanih plaža u blizini, kao i užurban i napredan stari grad. Kineski i francuski uticaji se mogu videti u celom gradu, i neprimetno se uklapaju u raznoliku lokalnu scenu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.