Izvor: B92

Pide su tradicionalno tursko jelo, koje je vremenom postalo i deo ulične kulture, a koje mnogi nazivaju turskom picom.

Kada posete Tursku, većina turista ne zna šta pre da proba - baklave, ratluk, dondurmu (sladoled), kebab, alvu - spisak je dugačak.

Ono što bi svakako trebalo da probaju jesu pide, tradicionalno tursko jelo koje je vremenom postalo deo ulične hrane.

U gradovima širom Turske možete da pronađete specijalizovane prodavnice koje se zovu pideci, a u kojima se prodaju upravo pide.

Iako je mnogi nazivaju turskom picom, jer podseća na nju, ona to zaista i nije. Obično se pravi u obliku dugačkog, uskog čamca, sa savijenim ivicama testa.

Američki turisti ga nazivaju "mađarskom picom" - tradicionalni specijalitet, lek za mamurluk

Ipak, nadevi mogu da budu različiti, pa se tako često stavljaju sir, spanać, jaja, pastrami.

Postoje brojne varijacije, u zavisnosti od regije u kojoj se pravi, pa se tako na primer na severu Turske prave uglavnom zatvorene pide (kapali), dok se na Mediteranu služe manji komadi pida na tanjiru

Poreklo pida


Prema jednoj od brojnih teorija o poreklu pida, ovaj specijalitet je nastao nakon Prvog svetskog rata kada je Turska bila potpuno razorena ratom, pa je ovo bio najbolji način da se iskoriste ostaci hrane.

Nekada rezervisan samo za cara, danas jedan od najpopularnijih austrijskih specijaliteta

Veruje se da potiče pida zapravo potiče iz oblasti Samsuna na obali Crnog mora. Prema originalnom receptu, pida je dužeg oblika i nadev je potpuno umotan u testo. Današnja verzija je naknadno nastala, da bi se lakše pripremila.

Postoji još jedno vrlo slično jelo koje se zove lahmadžun, a razlike se ogledaju u obliku - lahmadžun je okruglog oblika i više liči na picu kakvu znamo.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.