Izvor: B92

Iako se očekuje da će se mnoge od najpopularnijih svetskih turističkih destinacija ponovo otvoriti za putnike 2022. godine, još uvek postoje neka mesta koja će biti zabranjena bez obzira na pandemiju.

Neka od ovih kultnih mesta su u fazi izgradnje ili obnove nakon koje će biti još bolji, dok su druge lokacije zbog manjka turista trajno zatvorene.

1. Nacionalni muzej avijacije i astronautike (Vašington, SAD)

Ovaj popularni muzej se nalazi usred velike sedmogodišnje obnove gde će 23 postavki izložbi biti potpuno ponovo osmišljene sa novim prostorima za prezentaciju i atrakcijama.

Iako je nešto od predviđenih radova obavljeno i tokom uobičajenog rada sa posetiocima, muzej će u toku naredne godine biti najmanje šest meseci zatvoren zbog nove faze transformacije.

2. Stepenice Haiku (Havaji)

Stepenice Haiku koje se nazivaju i Stepenice do raja, bile su opterećene prekomernim brojem turista, a iako su zvanično zatvorene za javnost 1980-ih godina, to nije sprečilo mnoge da se ušunjaju na stepenice, pa čak i da se povrede.

Ove jeseni, gradsko veće Honolulua je jednoglasno odlučilo da se stepenice uklone što se očekuje da će se dogoditi naredne godine.

3. Roosevelt hotel (Njujork, SAD)

Jedan od velikih hotela na Menhetnu u kojem je Don Drajper (iz serije Mad Man) živeo nakon razvoda od Beti, svoje poslednje goste je primio 2020. godine nakon skoro 100 godina postojanja

4. Osmatračnica (Filadelfija, SAD)

Predivno mesto za razgledanje na 57. spratu u centru grada trajno je zatvoreno usred pandemije koronavirusa, navodeći kao razlog nedostatak turista u ovom gradu

5. Stalheimskleiva staza (Vestland, Norveška)

Jedan od najstrmijih puteva u Skandinaviji, Stalheimskleiva staza povezuje dva živopisna vodopada u dolini Nærøidalen koja je pod zaštitom Uneska.

Put, koji je takođe poznat po svojim vijugavim stazama, prolazi kroz preko potrebne radove na održavanju 2022. godine, a trenutno se ne zna kada će ponovo biti otvoren.

6. Žuta bundeva (ostrvo Naošima, Japan)

Japanska umetnica Jajoi Kusama poznata je po svojim ogromnim skulpturama od bundeve sa tačkama. Jedna od najpoznatijih je svetložuta na doku Naošime, ostrva umetnosti.

U avgustu je jak tajfun odneo tikvu u more. Komadi ove umetničke instalacije su sačuvani, ali nije poznato da li će i kada bundeva biti ponovo izložena.

7. Tramvaj Peak (Hongkong)

Jedna od najprepoznatljivijih atrakcija Hongkonga je Peak Tram, koji prevozi posetioce do najviše tačke ostrva. Crveni metalni tramvaji su debitovali 1989. godine, na 100. godišnjicu originalne uspinjače.

Tramvaj je zatvoren zbog renoviranja u junu 2021. godine i još uvek se ne zna tačan datum kada će se ponovo otvoriti.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.