Foto: Shutterstock/Matteo_Ciani
Foto: Shutterstock/Matteo_Ciani

Sada raj na zemlji, a nekada mesto na koje su slali grešne žene

Podeli

Iako je danas ovo mesto raj za zabavu, druženje i partijanje, u drevnim vremenima to nije bio slučaj, pa su pojedine žene strepele od činjenice da jednog dana mogu završiti na njemu.

Pontinska ostrva se nalaze u Tirenskom moru, vulkanskog su porekla, što i definiše njihov pejzaž i kolorit. Stene su obojene u sve nijanse žute i crvene boje, pa u kombinaciji sa tirkiznim morem zaista ostavljaju nesvakidašnji utisak.

“Pontinska ostrva danas su raj za pripadnice lepšeg pola, one ovde dolaze da flertuju i uživaju u žurkama. Ali nekada davno, ako bi vaš suprug hteo da vas se otarasi, poslao bi vas na ovo mesto i to bi bio vaš kraj. Nažalost, vremena su se promenila – danas svojoj bivšoj ženi moram da plaćam alimentaciju”, našalio se Antonio Santomauro, menadžer odmarališta “Parata grande”.

Ovaj današnji raj na zemlji je bio poznat po jednom neobičnom običaju. Nekada davno, ako bi suprug hteo da se otarasi svoje žene iz bilo kog razloga, jednostavno bi je poslao na ovo mesto, gde bi ona živela u izgnanstvu.

Pomalo surovo i nejasno, ali takav je bio običaj kod starih Rimljana.

Ta praksa nije dugo trajala, ali je bila dovoljna da po njemu ostrvo bude upisano u istoriju.

Prva zatočenica bila je Julija, ćerka Oktavijana Avgusta, koja je prognana na ovo ostrvo jer je spavala sa brojnim muškarcima van braka.

Trideset godina kasnije Agripina Starija, rimska plemkinja iz Julijevsko-klaudijevske dinastije, poznata kao unuka cara Avgusta, majka cara Kaligule i baka cara Nerona, prognana je na ovo ostrvo. Njen suprug je bio otrovan, nakon čega je ona izgubila razum, a pošto je postala opsednuta osvetom, prebačena je na ostrvo.

Kasnije je taj običaj ispratilo još nekoliko rimskih vladara, pa je tako car Neron proterao svoju suprugu Oktaviju pod lažnom optužbom za preljubu sa gladijatorom na ostrvo, gde je i ubijena kako bi se oženio okrutnom Popejom Sabinom.

Danas se na ovim ostrvima nalaze slikovita ribarska naselja u najrazličitijim bojama sveta, pa ih turisti rado posećuju, uživaju u bogatoj tradiciji naroda koji sve svoje tajne rado prepričava gostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18646 idi na stranu