Izvor: B92

Na "ničijoj zemlji", demilitarizovanoj zoni između Južne i Severne Koreje, nalazi se ni manje ni više nego umetnički muzej.

Na 38. paraleli, na kojoj je povučena granica između dve Koreje, južnokorejski i međunarodni umetnici moći će da izlože svoje radove u muzeju simbolično nazvanom Unimaru, piše CNN. Unimaru je složenica od dve korejske reči: "uni", koja znači jedno, i "maru" ili prostor.

Prva izložba u neobičnom muzeju "2021 DMZ umetnički i mirovni program" održala se u septembru ove godine, a sačinjavala su je 34 umetnička dela od 32 autora.

Na otvaranju je posetioce dočekao otvoreni krov kako bi mogli da vide više od čelične fasade, "koja predstavlja ograničenost vremena i prostora u demilitariziranoj zoni", rekli su organizatori izložbe.

U zgradi, koja je do početka 2021. bila prazna, gosti su mogli da vide i jednu praznu instalaciju. Ona je rezervisana za radove severnokorejskih umetnika koji će, nadaju se organizatori, biti izloženi u njihovom muzeju.

Kako su Južna i Severna Koreja tehnički još uvek u ratu, zaposleni u muzeju i posetioci se moraju podvrgnuti preventivnim merama. Jeon Šim Čung, umetnička direktorica Unimarua, za CNN je rekla da radnici prilikom postavljanja izložbe nose pancire, a sigurnosna provera posetilaca je opsežna.

U prostore umetničkog muzeja ne može da uđe više od 30 osoba odjednom, što je delom zbog koronavirusa, a pre dolaska mora da se zatraži dopuštenje južnokorejskog Ministarstva ujedinjenja.

Kad im se odobri poseta, goste do Unimara prevozi specijalni autobus, a za ulazak postoji i pravilnik za oblačenje, zabranjene su mini-suknje, šortsevi i sve što na sebi ima kamuflažni uzorak. Takođe, nije dozvoljeno fotografisanje, kao ni ulazak dece mlađe od osam godina.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.