Izvor: Punkufer

Za mnoge reč je o najljepšem italijanskom gradu, a ako je nešto najljepše u Italiji, odmah konkuriše i za najlepše na svetu. Magična Firenca jedno je od najpopularnijih mesta na Čizmi, ali iako je uvek prepuna turista, neke stvari u njoj naprosto je nemoguće ne posetiti, i ako odete bez da ste ih videli, biće to šteta...

Galerija Ufici

Kakva bi to poseta Firenci bila bez posete ovoj slavnoj galeriji? Istina je da će vas sam ulaz koštati oko 2.500 dinara, no što je to za razgledanje dela Leonarda, Rafaela, pa čak i Rembrandta? Takođe, možda i najpoznatija slika galerije svakako je Rođenje Venere, čiju izradu potpisuje Sandro Botičeli, a koja će vas svojom lepotom, ali i veličinom – ostaviti bez daha.

Foto: Profimedia

Vrtovi Boboli

Nekad su pripadali slavnoj porodici Mediči, a za javnost su otvoreni u 18. veku. Smešteni su usred čudesne arhitekture i predivnog krajolika i jedan su od najboljih pokazatelja zašto je ovaj grad toliko poseban. Kipovi, fontane, vrtovi te prekrasan pogled na grad dovoljni su argumenti za posetu, a to zadovoljstvo će vas stajati oko 1.400 dinara. S druge strane, ako kupite ulaznice za Galeriju Ufici i palatu Piti, ulaznicu ćete dobiti – besplatno.

Foto: Profimedia

Đotov zvonik

Sjajan prikaz firentinske arhitekture u najboljem izdanju, upravo je zvonik visok gotovo 90 metara, koji je deo slavne katedrale Santa Maria dei Fiori. U pogledu na zvonik (kao i na kupolu) možete uživati i spolja, ali isplati se savladati 400 stepenica te se popeti do vrha, pa usput doživeti mnoge skrivene detalje. Cena? 2.300 dinara je karta za razgledavanje katedrale, ali s njom možete obići i okolne spomenike, uključujući i zvonik, a važi 72 sata.

Foto: Profimedia

Galerija Akademije

Iako grad skriva mnoge sjajne muzeje, uključujući i fantastičnu Galeriju Ufici, samo se Galerija Akademije može pohvaliti jednim i jedinim, famoznim kipom – Davida. Njega je isklesao Mikelanđelo, a tek kad dođete u njegovu blizinu, ostaćete nemi kad vidite kako je svaki mišić na svom mestu. Karta je oko 1.500 dinara, nekim danima u godini ulaz je i besplatan, a isplati se razgledati i druga slavna dela, kojih ovde ne manjka.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.