Foto: Shutterstock/Chill Chillz
Foto: Shutterstock/Chill Chillz

Hiljadu grudnjaka usred polja – nekima turistička atrakcija, drugima "grozno"

Podeli

Zamislite prostrane zelene pašnjake koji se uzdižu prema belim vrhovima planina, izgubljenima u oblacima. Oko vas čista novozelandska priroda, svega nekoliko seoskih kućica ograđenih drvenim ogradama, na kojima se proteže hiljadu šarenih grudnjaka…

Tako je to kada dođete u Central Otago na jugu Novog Zelanda. Prikladni moto ove regije je "svet različitosti", a kontroverzna turistička atrakcija koja pleni pažnju sveta zove se "ograda grudnjaka" ili Cardrona Bra Fence.

Bitka za grudnjake

Sve je počelo pred Novu godinu 1998. kada su prolaznici ostavili nekoliko grudnjaka na ogradi koja je delila put od farme.

Foto: Shutterstock/hideaki19.47
Foto: Shutterstock/hideaki19.47

Poput magneta, ovi grudnjaci privukli su i ostale koji su počeli da donose svoje grudnjake i u godinu dana pojavile su stotine na ogradi (vlasnik imanja se očigledno nije bunio).

Jednom prilikom neko ih je uklonio, što je izazvalo samo još veću "odmazdu" grudnjaka, jer ih je do kraja 2000. godine na ogradi bilo oko 200, a početkom 2006. godine oko 800.

Ograda u selu Kardrona postala je neslužbeno "Bradrona". Poslužila je i kao povod za humanitarne akcije skupljanja novca za lečenje obolelih od raka dojke.

Podvojene reakcije i srećan čuvar

Dok su neki smatrali kako je to legitimna turistička atrakcija, drugi su se zgražavali. Osim toga, mnogi su tvrdili kako prizor stotina grudnjaka uz put može da zbuni vozače u vožnji i kumuje saobraćajnim nesrećama.

Svađama je na kraj stao lokalni pastir. On je s godinama postao neslužbeni stražar i čuvar grudnjaka, ponosan na ovu često fotografisanu atrakciju. Pokazao je pisma fanova i turista koji hvale ogradu punu grudnjaka i strasti su se s vremenom smirile. No, i on će jednom poći u penziju, a grudnjake će morati neko da čuva...

Razlozi prvog postavljanja grudnjaka na ograde su i dan-danas nepoznati. Međutim, čini se da to danas više nije ni važno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18570 idi na stranu