Izvor: B92

Iako su ovi gradovi lepi u bilo koje doba godine, ipak posebnu draž imaju u toku zime, dok njihove lepote otkrivate u toplom kaputu koračajući ulicama prekrivene snegom

Ukoliko možete da birate kada da posetite sledeće evropske gradove, preporučujemo vam da to bude u zimskom periodu.

1. Talin (Estonija)

Glavni grad Estonije je kao grad iz bajke. Stari centar grada je ušuškan unutar srednjovekovnih gradskih zidina, zajedno sa vidikovcima i crvenim krovovima u kaldrmisanim ulicama koje kriju drevne zgrade.

Pijačni trg se nalazi uz staru gradsku opštinu, koja datira iz 1404. godine što je čini najstarijom u baltičkim državama. Tu ćete pronaći prodavnice u kojima se prodaju umetnički radovi, a između ostalog i dobro poznati patuljci s velikim nosom (tomte ili tontu), koji potiču iz nordijskog folklora.

Tokom zime su aktuelna i klizališta, pored kojih se nalazi pregršit tezgica na kojima se služi kuvano vino ili topla čokolada.

2. Strazburg (Francuska)

Mnogi kažu da nijedan grad nije ukrašeniji za Božić od Strazburga, pa tako skoro ne postoji izlog ili ulica koji nemaju novogodišnje rasvete, ukrase na prozorima ili pijacama.

Dok se oko katedrale i na glavnom trgu nalaze velike božićne pijace, koncentrišite se na one manje u Maloj Francuskoj, starom delu starog grada, gde su kućice od drveta, natkriveni mostovi i mali trgovi koji mu daju poseban ambijent

3. Stokholm (Švedska)

Gamla Stan, stari grad, palate u i izvan grada, parkovi, ulice, krovovi koji su prekriveni snegom čine ambijent ovog grada još idiličnijim.

Stokholm je i tokom leta divan, ali nekako ima veću draž tokom zime. Ukoliko se u njemu zadesite baš kada sneg pada, idite pravo u palatu Drotningholm, koja je posebno lepa kada pada sneg

4. Helsinski (Finska)

Još jedan grad iz severne Evrope koji je prosto kao stvoren za zimske praznike.

Park Esplanade je ceo osvetljen tokom zimskih noći, a ne propustite priliku da posetite restoran Kappeli koji se nalazi u tom parku - ljupki kafić s predivnom božićnom dekoracijom i prilično dobrom hranom.

Još jedan divan prizor koji treba da doživite jeste trg ispred Helsinške katedrale.

I još nešto - Finska je poznata kao zemlja sa 5.3 miliona ljudi i 3.3 miliona sauna, pa vam preporučujemo da posetite neku.

5. Pariz (Francuska)

Svake zime se u Parizu otvaraju brojna klizališta i bez obzira da li želite da im se pridružite ili ne, posetite Veliku palatu Jelisejskih polja.

Ambijent je divan, služe se topla pića, rashlađeni šampanjac, a ukoliko ne želite da klizate, možete samo da posmatrate dok drugi klizaju.

6. Edinburg (Škotska)

Glavni grad Škotske je zaista divan u bilo koje doba, pa čak i kada padaju jesenje kiše, ima poseban šarm.

Međutim, zima je idealno vreme kada treba da ga posetite - imaćete priliku da vidite kako Škotlanđani slave Hogmanay.

Pripremite baklju za povorku niz Kraljevu milju i obavezno naučite reči pesme Auld Lang Syne.

Ukoliko Edinburg posetite tokom novogodišnjih praznika, 2. januara posetite Botaničku baštu kako biste u poslednjim terminima videli svetlosnu stazu

7. Hamburg (Nemačka)

Ukoliko je zima dovoljno hladna, onda ćete "imati sreće", pa će se dva jezera koja dominiraju gradskim centrom zalediti, a kada se to dogodi Hamburg postaje grad na ledu.

Šetnja, klizanje, štandovi sa kobasicama i kuvanim vinom učiniće piknik na ledu i boravak u Hamburgu još lepšim.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.