Izvor: klix.ba

Trebević zbog svoje blizine ima poseban značaj za generacije Sarajlija, a Sarajevo je jedinstven grad jer se na obroncima planine nalaze i brojne mahale. S Trebevića se pruža i najljepši pogled na glavni grad BiH.

Nemoguće je s ulica Sarajeva ne primetiti planinu Trebević, ali i s Trebevića ne videti dolinu koja se pruža uz obale Miljacke. Iako je Sarajevo poznato kao grad koji okružuju brda i planine, mnogi će se složiti da se najljepši pogled pruža upravo s Trebevića. Trebević je deo Sarajeva.

Ovo prirodno područje istovremeno je i dovoljno blizu i dovoljno daleko od gradske vreve. Tokom letnih dana mesto je gje Sarajlije odlaze da uživaju u prirodi i ugodnijim temperaturama, a zimi, pak uživaju u čistom vazduhu za koji su uskraćeni zbog problema sa smogom u gradu. Trebević je zimi prava oaza čistog vazduha u koju Sarajlije najradije "beže".

Foto:Profimedia

Iz centra grada na Trebević ćete stići za 15-20 minuta, bilo da se odlučite da se vozite putem preko Vraca ili Širokače, vrlo brzo ćete doći iz gradske vreve u oazu mira. Međutim, osim prirode i čistog vazduha, na Trebeviću se nalaze i brojni sadržaji kao što je zaštićena stena za penjanje, koja je izazov za alpiniste i s koje se, takođe, pruža predivan pogled na Sarajevo.

Trebević, kao mesto koje odiše istorijom, svakodnevno poseti veliki broj turista. Mnogi se na ovu olimpijsku lepoticu upute da bi videli bob-stazu, koja je izgrađena za potrebe Zimskih olipijskih igara 1984. godine. Danas privlači posetioce jer je ukrašena grafitima i popularno je mesto za šetnje, trčanje, fotografisanje, ekstremne sportove kao biciklizam.

Trebević je stanište nekoliko stotina vrsta biljaka, od kojih su mnoge endemične, te dom brojnih životinjskih vrsta, a ovde možete uživati i u gastro ponudi restorana i hotela.

Planina koja s južne strane "grli" dolinu u kojoj je smešteno Sarajevo, mesto je s kojeg se pruža jednstven pogled na grad, što je idealno za fotografisanje, a malo ko od posetilaca odoli i ne zaustavi se i stvori svoju najljepšu fotografiju Sarajeva.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.