Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kako izgleda život u najhladnijem naseljenom mestu na svetu?

Podeli

Mnogi tvrde da je Ojmjakon najhladnije naseljeno mesto na Zemlji. Reč je o selu koje se smestilo u Jakutskoj u istočnom delu Sibira.

Najniža temperatura izmerena je u februaru 1933. godine , a iznosila je -71,2 stepeni Celzijusa. To je broj koji ćete videti napisan na brojnim suvenirima u Ojmjakonu. Iako ona nikad više nije izmerena, zime su ovdje poprilično oštre. Na primer, u januaru je normalno da termometar pokazuje -50 stepeni Celzijusa.

Ojmjakon je bio mesto na kojem su se stočari zaustavljali kako bi napojili stoku u obližnjim termalnom izvoru koji se nikad ne zaleđuje, ali danas je ono dom za petstotinjak stanovnika. Život u zimskim mesecima nije lak, ali stanovništvo se prilagodilo ekstremnim uslovima.

Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Zemlja je trajno zaleđena tokom cele godine i gotovo ništa ne uspeva, pa se stanovništvo uglavnom hrani ribom, konjskim mesom i mlečnim proizvodima. Takođe, u šumi skupljaju divlje bobice koje mešaju sa smrznutim mlekom kako bi dobili ojmjakonski specijalitet nalik na sladoled kyorchekh.

Ovde vam nije dovoljan samo jedan par rukavica ili jedan kaput. Stanovništvo se oblači slojevito, a izlazi iz kuće samo kad se mora. Ne čudi ni što ne mogu da upale motore automobila u ovakvim uslovima, niti što avioni ne mogu da polete.

Čist vazduh i domaća hrana bez industrijskog procesiranja doprinose zdravlju Ojmjakonaca, koji u proseku dugo žive. Na hladnoće su naviknuti čak i psi, a sibirski haskiji navodno mogu da spavaju na otvorenom na temperaturama i do -50 stepeni Celzijusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18855 idi na stranu