Izvor: Net.hr

Đavolja varoš je prirodni fenomen i spomenik prirode koji se nalazi na jugu Srbije, a čine je 202 kamene figure koje su na južnim obroncima planine Radan nastale dugotrajnim radom prirode. Radi se o jedinstvenom geomorfološkom fenomenu u Srbiji, koji je vrlo redak u svetu.

Postoji nekoliko legendi vezanih za ovo posebno mesto. Najpopularnija priča je o skromnim vernicima koji su smetali đavolu pa im je spremio "đavolju vodu" da zaborave na rodbinske odnose. Budući da su pili tu vodu, meštani su odlučili da venčaju brata i sestru.

Đavolji plan pokušala je da pokvari vila, koja prema legendi još uvek štiti to područje. Nije uspela da urazumi svatove pa su oni s mladencima krenuli prema crkvi na venčanje. Počela je da se moli Bogu da spreči incest, a on je uslišio njenu molbu. Nebo se spojilo sa zemljom, počeo je da duva jak i hladan vetar, a svatovi s mladencima su se skamenili.

Jezivi zvukovi

Tako su prema legendi nastale 202 zemljane figure različitih veličina i oblika, visine od dva do 15 metara, širine od 0,5 do tri metra, s kamenim kapama na vrhu.

Figure rastu, menjaju se, vrlo sporo nestaju i ponovno se stvaraju. Formirane figure ostaju nepromenjene decenijama ili vekovima noseći na svom vrhu teški kameni blok od sto i više kilograma.

Kada vetar duva između mističnih figura, stvaraju se posebni zvukovi koji ponekad posetiocima lede krv u žilama. Upravo su oni razlog brojnih legendi i predanja koja se prenose s kolena na koleno među stanovnicima ovog mesta.

Lečenje bolesti

Druga legenda kaže da zemljane figure predstavljaju okamenjene đavole koje su neki ljudi dugo nosili na svojim leđima, donoseći im zlo i nevolje, a njih su se otarasili prenoćivši jednu noć pokraj crkve Svete Petke, koji se nalazi u neposrednoj blizini figura.

Neki veruju da se u Đavoljoj varoši leče razne bolesti tako što se maramom previje bolno mesto, a zatim se maramice vežu na obližnje stablo, u crkvu i ispred nje. Verovanje da se bolest ostavlja na tom mestu postoji otkako se zna za Đavolju varoš. Prema njemu, nakon nedelju dana maramice treba zakopati duboko u zemlju da bi sa sobom odnele sve nevolje onoga koji ih je vezao na stablo.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.