Morska zvezda ili čovek? Italijanski drevni grad iz ptičje perspektive FOTO

Podeli

Stručnjaci kažu da je neravni teren glavni krivac za neobični oblik ovog grada, koji ćete primetiti tek kada ga pogledate iz ptičje perspektive

U pitanju je Čenturipe, drevni grad koji se nalazi u italijanskoj provinciji Ena na istoku Sicilije.

Prvi put se u istorijskim spisima pominje kao grad plemena Sikuli još u 5. veku pre nove ere. Kroz istoriju se suočavao sa intenzivnim invazijama i osvajanjima, svojatali su ga stari Grci i Rimljani, Arapi, Normani i Anžujci.

Čenturipe je smešten između reka Ditaino i Simeto na brdovitom terenu, na nadmorskoj visini od oko 730 metara.

Stručnjaci kažu da je neravni teren glavni "krivac" za njegov neobičan oblik, a koji ćete primetiti tek kad ga pogledate iz ptičje perspektive.

Foto: Shutterstock/Emily Marie Wilson
Foto: Shutterstock/Emily Marie Wilson

Naime, već neko vreme na društvenim mrežama dele se fotografije ovog italijanskog grada iz vazduha na kojima se vidi kako se gradski centar širi na pet različitih krakova. Neke komentatore zato podseća na morsku zvezdu, a druge na monumentalnog čoveka raširenih ruku i nogu.

Nađete li se u ovom sicilijanskom biseru, obavezno istražite njegove posebnosti – od ostataka utvrđenih zidina koje okružuju grad, preko nekolicine starih crkava do Arheološkog muzeja, koji čuva tajne ovoga prostora.

Iz Čenturipea možete da uživate i u pogledu na najviši vulkan u Europi, Etnu koja se izdiže na visinu od oko 3.354 metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18560 idi na stranu