Izvor: B92

Turistički stručnjaci sa buking platforme "OVO Network" sastavili su listu najmirnijih evropskih destinacija za predstojeće praznike, a na njoj se nalaze i naši susedi.

Kombinujući relevantne podatke, kao što su nivo zagađenosti i stepen naseljenosti, sa servisa "Google Maps", buking platforma je izdvojila tri grada koja su okarakterisana kao najmirnija mesta Evrope.

Hvar, Hrvatska

Foto: Shutterstock/canadastock

Ostrvo vreska, crvčaka, i vina, privlačno je i leti i zimi, sa prijatnom mediteranskom klimom, i mnogobrojnim uvalama i okolnim ostrvcima.

Smešteno između Brača, Korčule, i Visa, ostrvo Hvar dugo je 70 km, i najduže je ostrvo na Jadranu.

Impozantna utvrđenja dominiraju nad kućama od sivog kamena i narandžastih crepova. Ostaci zidina, koje su gradili brojni napadači, spuštaju se ka širokom korzou, pored šljašteće plavog mora i autentične ribarske luke.

U centru grada su jedan od najvećih trgova u Dalmaciji Trg Sveti Stjepana, čuvena katedrala Sveti Stjepana, kao i renesansno pozorište, jedno od prvih u Evropi.

Na Trgu su i Zvonik, Gradska Loža, i Hektorovićeva palača iz 15. veka, a prepoznatljivi su po gotsko-venecijanskim prozorima.

Na južnoj strani trga nalazi se arsenal s kraja 16. veka. Na njegovom prvom spratu je 1612. sagrađeno pozorište, prvo javno pozorište na Balkanu.

Izvan zidina starog grada je franjevački samostan iz 1461, i crkva Gospe od Milosti.

Grijer, Švajcarska

U ovo malo švajcarsko mesto turisti stižu zbog čuvenog sira, ali i zbog srednjevekovne tvrđave.

Zamak datira iz srednjeg veka. Heraldički simbol osnivača zamka je ždral (na francuskom le grue), odatle počinje i ime mesta, Grijer (Gruyères).

Zamak, oko koga se razvilo selo, osnovao je prvi grof od Grijera 1080. godine, a 19 naslednika je uspevalo da ga zadrži u porodičnom posedu do 1554. godine.

U međuvremenu, 1493. godine veliki požar je uništio kompletnu unutrašnjost, samo su zidine ostale netaknute.

Poslednji vlasnici iz loze grofa od Grijera obnovili su zamak ali su, zbog velikih troškova obnove, upali u dugove.

Grof Mišel, shvativši da neće moći da se izvuče iz duga, ustupio je zamak opštinskim vlastima Fribura i Berna.

Danas predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih atrakcija ovog dela Švajcarske sa pešačkim zonama pogodnim za odmor sa decom.

Zahara de la Sijera, Španija

Foto: Shutterstock/Marques

Mali grad na jugu Španije karakterističan je po malom broju stanovnika, ali i po velikom broju dolina i jezera.

S obzirom da nije meta masovnog turizma, grad Zahara de la Sijera idealan je za miran odmor.

Grad predstavlja svojevrsnu kombinaciju religijskih i uslužnih objekata, suvenirnica i barova, tako da za svakog ima po nešto.

Od zanimljvih aktivnosti, preporučujemo vam da posetite dvorac iz 14. veka ili, pak plažu koju je napravio čovek.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.